Konrád
8 °C
26 °C

A bazárban landoltak a katonai laptopok

2006.04.18. 10:53
Az Afganisztánban állomásozó amerikai hadsereg készletéből eltulajdonított hordozható számítógépek helyben találtak vevőre. A gépeken többek közt tábornokok magánlevelezését és harci helikopterek kézikönyvét tárolták. Közben az amerikai elnöki gép műszaki leírását véletlenül kitették az internetre.

A Chinook helikopter kézikönyvét, négy amerikai tábornok magánlevelezését, életrajzát illetve társadalombiztosítási számát tartalmazták azok a hordozható számítógépek, amelyeket boldog-boldogtalan megvásárolhatott az afganisztáni Bagram közelében működő piac kereskedőitől.

Több árus tartott a boltjában a bázisról ellopott amerikai katonai számítógépekből származó hardvert és szoftvert. Az egyik kereskedő arról számolt be, hogy rendszeresen kapott új árut, írta az APA hírügynökség.

Kihordják a takarítók

"Mindezt a támaszpont irodáiból emelték el olyan afgánok, akik alkalmazottként ott dolgoznak" - jelentette ki a kereskedő, aki nem kívánta megnevezni magát. A bagrami bázison mintegy kétezer afgán dolgozik takarítóként, kisegítőként és irodai alkalmazottként.

A támaszpontra lépéskor illetve a távozáskor mindenkit átkutatnak. Sok adathordozó viszont olyan kicsi, hogy a tolvaj könnyedén elrejtheti a testén. Az eltűnt javak közé tartoztak egy vámmentes üzlet árukészletének darabjai, köztük távcsövekkel és GPS-berendezésekkel.

Sokat közülük az afgán kereskedők üzleteiben még az amerikai árcédulával lehetett megcsodálni. A Los Angeles Times beszámolója szerint az adathordozókon a hadsereg ellenséges célpontokra és a saját védelmi pozíciókra vonatkozó titkos adatait is elvitték. Az amerikai hadseregnél átfogó vizsgálat indult az ügyben.

Mentési kézikönyv az interneten

Egy sajnálatos tévedés folyamán felkerültek az internetre az amerikai elnök két "Air Force One" néven emlegetett, átépített Boeing-747-200B különgépének biztonsági adatai. A több száz repülőgéptípust tárgyaló dokumentumot a tűzoltók használják az esetleges baleset utáni mentésnél. Az AF-1 gépek leírásához tartoztak például a rakétaelhárító rendszer részletei és a fedélzeti biztonsági személyzet elhelyezkedése, írta a San Francisco Chronicle.

Az adatokat terroristák vagy ellenséges haderő az elnöki gép megtámadására használhatta volna fel. Bár a titkosszolgálatot, kormányhivatalokat és a légierő illetékeseit az újságírók értesítették a malőrről, egy hétig, a cikk megjelenéséig tartott a dokumentum eltávolítása az internetről. Ettől függetlenül a Google cache-ben még fent van.