Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Előre kiszámítja a lottónyereményt a szoftver

2004.09.09. 11:32
Az ötös lottó várható nyereményeit számolja ki egy magyar készítésű szoftver, ami a jövő heti nyertes számokat ugyan nem tudja megmondani, de készítője szerint egy átlagos lottózó várható nyereményét képes megduplázni.
Egy magyar fizikus-informatikus páros által készített szoftver képes megbecsülni, hogy az ötös lottón mely számkombinációk mekkora nyereménnyel kecsegtetnek. "A lottóhúzáskor minden héten, minden számnak ugyanakkora esélye van, de a nyeremények eltérnek - magyarázza Bóc István fizikus, a program egyik alkotója. - A jó játékos viszont ugyanakkora esélyek esetén inkább azokat a számokat játssza meg, melyekkel többet nyerhet." A nyeremény várható összegét azonban eddig nem lehetett előre kitalálni, ezen változtat a szoftver, melynek online verziója is van. A pogram fejlesztésében Bóc István mellett Kardos János informatikus vett részt, az online változatot az SG.hu csapata készítette.

Nem egyenletes

Több mint 1,3 milliárd
A múlt héten öttalálatos szelvény nem volt, a harmincnégy darab négytalálatos szelvény nyereménye egyenként 1 528 863 forint volt. A 3 340 háromtalálatos 16 479 forintot ért, a 112 526 kettes 951 forintot fizetett. Ezen a héten a főnyeremény összege 1,315 milliárd forint.
A nyeremények azért nem mutatnak egyenletes eloszlást, azaz azért lehet őket előre megbecsülni, mert a szelvényeket nem véletlenszám-generátorok, hanem emberek töltik ki, akik gyakran sajátos gondolatmenet alapján ikszelnek. Sokan játszanak például születési dátumokat, így 1-től 31-ig gyakrabban jelölnek be a számokat, múlt heti nyerőszámokat (talán arra gondolva, hogy azokkal rajtuk kívül senki sem próbálkozik), esetleg számtani sorozatokat.

Érdekes például, hogy az 1, 2, 3, 4, 5 sorozatot annyian ikszelik be hétről-hétre - arra számítva, hogy ők az egyetlenek, hiszen ki lenne annyira ostoba, hogy ezekkel játsszon -, hogy ha esetleg egyszer ezt az öt számot húznák ki, körülbelül 3500 darab ötös lenne, több mint négyes, így még az megeshetne, hogy a négytalálatos jobban fizet.

Többmillió szelvény

Bóc István elmondta: a szoftver adatbázisában többmillió szelvény szerepel, az adatokat ő maga frissíti minden héten. Szerinte a szoftver használatával egy átlagos lottózó a nyereménye várható összegét meg tudja duplázni. A program megalkotása óta lezajlott húzásokra a becslések a tényleges eredményekkel többnyire tíz százalékon belüli egyezést adtak, tette hozzá. "Előre megmondani persze így sem lehet a jövő heti nyerőszámokat, ha lehetne, én sem könyveket meg szoftvert írnék."

Bóc István szeptember 10-én, pénteken délután 5 órakor, a könyvfesztiválon mutatja be a Westend City Center tetőteraszán A szerencse titkai című könyvét, melyben a várható lottónyeremény maximálásáról, az erre szolgáló szoftverről, de a tavasszal nagy port felvert, a londoni Ritzben történt kaszinócsalásról is esik szó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!