Szabad a szerelemvírus állítólagos készítője

2000.05.09. 16:30
A Fülöp-szigeteki ügyészség elegendő bizonyíték hiányában szabadon engedte az ILOVEYOU vírus készítésével gyanúsított férfit. A 27 éves banki alkalmazott Reonel Ramonest hétfőn vették őrizetbe a hatóságok a vírus terjesztésének vádjával. A rendőrség összesen tíz embert keres, de könnyen lehet, hogy rossz nyomon indult el.
A vád Ramones internetszolgáltatójának bejelentésén alapult, amely azt állította, hogy lakásából indult hódító útjára a pusztító féregvírus. A Sky Internet Ramones azonosítójáig nyomozta vissza a vírus feladóját. A Sky szolgáltató képviselője elmondta, egy másik szolgáltatón keresztül töltötték fel szerverükre a vírust két részletben. A lenyomozott bejelentkező telefonszám megegyezett azzal a felhasználóéval, akit egy április elsejei hackelés után zártak ki a rendszerből.

Spyder nyomában

A vírus kódjának első két sorából valószínűsíthető, hogy a szerző neve Spyder és manilai lakos. A forráskód felfedte még ezen kívül, hogy Spyder a GRAMMERSoft Group nevű víruskészítő csoporthoz tartozik. Spyder nevére rákeresve az ICQ-ban a nyomozók eljutottak a spyder@super.net.ph emailcímig. A Fülöp-szigeteki Super.Net szolgáltató visszaigazolta, hogy a Spyder nevű felhasználóhoz tartozik a mailme@super.net.ph cím is, amin az első víruson keresztül meghívott második vírus gyűjtötte az megfertőzött internetezők hozzáférési jelszavát.

A helyi nemzetbiztonsági hivatal hétfőn átkutatta Ramones és barátnője lakását, és őrizetbe vette a férfit. Barátnője abban az időben nem tartózkodott otthon, de azt üzente a nyomozóknak, hogy jelentkezik a rendőrségen, ami ezidáig nem történt meg. Irene de Guzman ügyvédje kedden találkozott a lánnyal, és azt állítja, neki semmi köze nincs az ügyhöz. A hivatal ennek ellenére várhatóan új nyomozást kezdeményez a lánnyal kapcsolatban.

A nemzetbiztonsági hivatal szerint Ramones és barátnője is járt a manilai AMA Computer College (AMACC) kurzusaira, csakúgy, mint nyolc másik ember, akik kapcsolatba hozhatók a vírus terjedésével. A rendőrség összesen tíz embert keres, akik nevét a vírus forráskódjában rejtették el. Az FBI fedezte fel a kapcsolatot iskolával, az intézmény pedig azonnal együttműködéséről biztosítótta a hatóságokat.

A Fülöp-szigeteki nyomozók vezetője elmondta, Ramonesék lakásában ugyan nem találtak számítógépet, de nyomok utaltak arra, hogy korábban volt a lakásban gép. A nyomozók szombat óta figyelték a lakást, de csak hétfőn sikerült házkutatási parancsot szerezniük, mivel a helyi törvények nem büntetik a hackereket.

A hatóságok a bízonyítékgyűjtés idejére szabadon engedték Ramonest, aki május 19-én fog bíróság előtt válaszolni az ellene felhozott vádakra. Severino Gana ügyész szerint még néhány lemezt át kell vizsgálniuk, amiktől a vádak megerősítését várják.

Ingyenes ellenszer

A Symantec ingyenesen letölthető programja automatikusan javítja a VBS.LoveLetter.A féregvírus és annak változatai által a regisztrációs adatbázisban és a Microsoft Internet Explorer beállításaiban okozott sérüléseket. A szoftver önnmagában képes leírtani a vírust, használatához nincs szükség normál vírusírtó szoftverekre. A FIXLOVE.EXE Windows 95, 98, NT vagy 2000 operációs rendszerek alatt futtatható.

Letölthető innen

Ramones azt állítja, tévedés áldozata lett, és kész együttműködni a rendőrséggel, hogy tisztázza ártatlanságát. Szabadon engedését félsikernek minősítette, de bizonyos abban, hogy egy beható vizsgálat neki fog igazat adni. A hatóságok elismerték, hogy annak ellenére, hogy Ramones barátnője a tulajdonosa az eltűnt számítógépnek és a lakásnak is, mégis bárki használhatta a gépet a vírus terjesztésére.

Frederik Bjorck a University of Stockholm vírusszakértője úgy véli, nem a valódi szerzőket fogták el. Bjorck szerint a vírust egy 23 éves Micheal nevű német diák készítette, aki feltehetően Ausztráliában él. Egy másik szakértő, James Atkinson megerősítette Michael részvételét az akcióban, de szerinte a fiú Manilában lakik, Ramonesék közelében. Atkinson vasárnap több Spyder nevű internetezőt is beazonosított, köztük a 23 éves Michaelt és Ajnabi nevű 16 év körüli barátnőjét, akiket a vírus elindításával gyanúsít.

A Computer Economics felmérése szerint vírus eddig 5 milliárd dolláros kárt okozott világszerte, de a végső összeg elérheti a 10 milliárd dollárt is. A vírus ILOVEYOU tárgyú emailekhez csatolva terjedt, az Outlook levelezőprogram címlistáját használva.  • Hírek
  • Hírek