A vírus egy visszautasított házi feladat volt

2000.05.10. 14:18
A két nappal ezelőtt kihallgatott Irene de Guzman szökésben lévő fivérére, Onel de Guzmanra fókuszál a Fülöp-szigetek nyomozóhatósága (NBI). A hétfőn megrohamozott lakásban hárman éltek, mindhárman hallgatói voltak az ILOVEYOU vírus fészkének kikáltott manilai AMA Computer College-nek. Onel de Guzman korábban a vírushoz hasonló programot szeretett volna vizsgamunkaként leadni.
Onel A. de Guzman, a szökésben lévõ egyetemista
A világszerte pusztítást okozó email-vírus ügyében nyomozó fülöp-szigeteki rendőrség egy újabb gyanúsítottat talált. Az ideiglenesen őrizetbe vett Reomel Ramones barátnőjének fivéréről, Onel de Guzmanról van szó, aki jelenleg szökésben van. A három fiatal Manila Pandacan városrészében, abban a kétszobás lakásban lakott, amelyet hérfőn rohantak meg a rendőrök.

A bankalkalmazottként dolgozó Ramones a hétfői házkutatás után tért haza, és rövid üldözés után őrizetbe vették. Kedden a hiányzó bizonyítékok miatt aztán szabadlábra helyezték. Május 19-én mégis meg kell jelennie a bíróság előtt, hogy állást foglaljon az "Access Device Act" megszegése miatt ellene felhozott vádakkal kapcsolatban.

20 év börtön fenyeget

Az NBI már szombaton megkezdte a Pandacan városrészben található lakás megfigyelését. A beavatkozás a hivatalos magyarázat szerint azért késett, mert a nyomozók először nem tudták megszerezni a házkutatási parancsot. Hétfőn a házkutatást tartó NBI és FBI nyomozók 17 tárgyat foglaltak le. Számítógépet nem vittek el a kétszobás lakásból, csak telefonalkatrészeket és számítógépes magazinokat. A Washington Post értesülései szerint a nyomozók azt gyanítják, hogy az egyik közeli csatorna alján pihenhet a vírust először útjára bocsájtó számítógép. A számítógépes vírusok terjesztése a Fülöp-szigeteken nem büntetendő, a letartóztatásokat az "Access Device Act" (távközlési eszközökről szóló törvény) megsértése miatt rendelték el. Ha Ramonest bíróság elé állítják, 20 év börtönt is kaphat.

Onel Guzmanról időközben kiderült, hogy a főiskolán korábban írt egy programot, amelynek kódja nagyon hasonlít a víruséra - mondta el szerdán Manuel Abad, az AMA Computer College helyettes vezetője. A hallgató a szoftvert zárómunkaként nyújtotta be, de a főiskola azzal a megjegyzéssel utasította vissza, hogy "ez illegális."

Onel azt írta a leadott dolgozatában, hogy a programja sok ember hasznára lehetne. Különösen az internetet használók örülnének neki, ha jelszavakat szerezhetnének, és így ingyen szörfölhetnének. "Használjátok, hogy hozzáféréseket lopjatok vele." A programot Manuel Abad szerint az egyetemista túlnyomórészt Visual Basic programnyelven írta, éppen úgy, ahogy az ILOVEYOU vírus készült.

Mindent töröl a "FIEND MESSAGE"

A közvetlenül végrehajtódó vírus úgy látszik divatot teremtett. Már több tucat változata létezik az ILOVEYOU-nak. Az egyik legveszélyesebbnek tartott mutáns FIEND MESSAGE subject sorral érkezik. A levél kinyitásakor az elrejtett programsor először gondoskodik saját maga továbbküldéséről, majd rendszerkönyvtárral, felhasználói profilokkal együtt mindenestül törli a Windows könyvtárat.

Az amerikai FBI jelenleg szintén a szoftvert elemzi Manilában. Az NBI szerdán tovább kísérletezett a 10 kódnév megfejtésével, amelyet az ország egyik internetszolgáltatója egy listán adott át nekik. Az FBI szerint ezek a nevek az AMA Computer College egyes hallgatóihoz rendelhetők hozzá, és felmerült az a gyanú, hogy a kódok mögött rejtőző személyek ugyancsak belebonyolódtak a vírus-ügybe. A főiskola vezetése bejelentette, hogy együttműködik a hatóságokkal.

Az ILOVEYOU vírus, minden idők leggyorsabb és legveszélyesebb számítógépes parazitája a múlt csütörtök óta egész számítógéphálózatokat bénított le a világban. Az okozott kárt mintegy 10 milliárd dollárra becsülik, ennek nagyobbik részét a leállt számítógépek miatt kiesett munkaidő adja.

Egy időre egy német egyetemistát is megvádoltak a vírus létrehozásával, de Fredrik Björck hackervadász, aki tavaly a Melissa vírus íróját leleplezte, azóta visszavonta a feltételezéseit, és elnézést kért.  • Tippek
  • Lakáshitel