Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A vírus egy visszautasított házi feladat volt

2000.05.10. 14:18
A két nappal ezelőtt kihallgatott Irene de Guzman szökésben lévő fivérére, Onel de Guzmanra fókuszál a Fülöp-szigetek nyomozóhatósága (NBI). A hétfőn megrohamozott lakásban hárman éltek, mindhárman hallgatói voltak az ILOVEYOU vírus fészkének kikáltott manilai AMA Computer College-nek. Onel de Guzman korábban a vírushoz hasonló programot szeretett volna vizsgamunkaként leadni.
Onel A. de Guzman, a szökésben lévõ egyetemista
A világszerte pusztítást okozó email-vírus ügyében nyomozó fülöp-szigeteki rendőrség egy újabb gyanúsítottat talált. Az ideiglenesen őrizetbe vett Reomel Ramones barátnőjének fivéréről, Onel de Guzmanról van szó, aki jelenleg szökésben van. A három fiatal Manila Pandacan városrészében, abban a kétszobás lakásban lakott, amelyet hérfőn rohantak meg a rendőrök.

A bankalkalmazottként dolgozó Ramones a hétfői házkutatás után tért haza, és rövid üldözés után őrizetbe vették. Kedden a hiányzó bizonyítékok miatt aztán szabadlábra helyezték. Május 19-én mégis meg kell jelennie a bíróság előtt, hogy állást foglaljon az "Access Device Act" megszegése miatt ellene felhozott vádakkal kapcsolatban.

20 év börtön fenyeget

Az NBI már szombaton megkezdte a Pandacan városrészben található lakás megfigyelését. A beavatkozás a hivatalos magyarázat szerint azért késett, mert a nyomozók először nem tudták megszerezni a házkutatási parancsot. Hétfőn a házkutatást tartó NBI és FBI nyomozók 17 tárgyat foglaltak le. Számítógépet nem vittek el a kétszobás lakásból, csak telefonalkatrészeket és számítógépes magazinokat. A Washington Post értesülései szerint a nyomozók azt gyanítják, hogy az egyik közeli csatorna alján pihenhet a vírust először útjára bocsájtó számítógép. A számítógépes vírusok terjesztése a Fülöp-szigeteken nem büntetendő, a letartóztatásokat az "Access Device Act" (távközlési eszközökről szóló törvény) megsértése miatt rendelték el. Ha Ramonest bíróság elé állítják, 20 év börtönt is kaphat.

Onel Guzmanról időközben kiderült, hogy a főiskolán korábban írt egy programot, amelynek kódja nagyon hasonlít a víruséra - mondta el szerdán Manuel Abad, az AMA Computer College helyettes vezetője. A hallgató a szoftvert zárómunkaként nyújtotta be, de a főiskola azzal a megjegyzéssel utasította vissza, hogy "ez illegális."

Onel azt írta a leadott dolgozatában, hogy a programja sok ember hasznára lehetne. Különösen az internetet használók örülnének neki, ha jelszavakat szerezhetnének, és így ingyen szörfölhetnének. "Használjátok, hogy hozzáféréseket lopjatok vele." A programot Manuel Abad szerint az egyetemista túlnyomórészt Visual Basic programnyelven írta, éppen úgy, ahogy az ILOVEYOU vírus készült.

Mindent töröl a "FIEND MESSAGE"

A közvetlenül végrehajtódó vírus úgy látszik divatot teremtett. Már több tucat változata létezik az ILOVEYOU-nak. Az egyik legveszélyesebbnek tartott mutáns FIEND MESSAGE subject sorral érkezik. A levél kinyitásakor az elrejtett programsor először gondoskodik saját maga továbbküldéséről, majd rendszerkönyvtárral, felhasználói profilokkal együtt mindenestül törli a Windows könyvtárat.

Az amerikai FBI jelenleg szintén a szoftvert elemzi Manilában. Az NBI szerdán tovább kísérletezett a 10 kódnév megfejtésével, amelyet az ország egyik internetszolgáltatója egy listán adott át nekik. Az FBI szerint ezek a nevek az AMA Computer College egyes hallgatóihoz rendelhetők hozzá, és felmerült az a gyanú, hogy a kódok mögött rejtőző személyek ugyancsak belebonyolódtak a vírus-ügybe. A főiskola vezetése bejelentette, hogy együttműködik a hatóságokkal.

Az ILOVEYOU vírus, minden idők leggyorsabb és legveszélyesebb számítógépes parazitája a múlt csütörtök óta egész számítógéphálózatokat bénított le a világban. Az okozott kárt mintegy 10 milliárd dollárra becsülik, ennek nagyobbik részét a leállt számítógépek miatt kiesett munkaidő adja.

Egy időre egy német egyetemistát is megvádoltak a vírus létrehozásával, de Fredrik Björck hackervadász, aki tavaly a Melissa vírus íróját leleplezte, azóta visszavonta a feltételezéseit, és elnézést kért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?