Géza
-12 °C
-4 °C

Betiltanák a pizsamás vadászatot

2005.04.22. 12:18
Mozgássérült, gyilkolni vágyó netezőknek szánja készítője azt a webszájtot, amelynek betiltásán egyszerre tizennégy amerikai állam törvényhozása munkálkodik. A kaliforniai szenátorok féléves börtönnel büntetnék az online vadászatot.

Kalifornia állam szenátorai csütörtökön nagy többséggel elfogadtak egy olyan törvényjavaslatot, amely megtiltja, hogy az internetezők egérkattintással, online lőjenek ki muflonokat, antilopokat vagy vaddisznókat. A törvényjavaslatot a live-shot.com ihlette, a világ egyetlen olyan webszájtja, amelyen tagdíj befizetése után bárki lövöldözhet céltáblára és élő vadakra is.

#alt#
Laposles
A Live-shot regisztrált felhasználói egy titokban tartott texasi helyszínen felállított webkamerák képét látják, számítógépük egerével céloznak és kattintással lőnek. A vadászfegyver olyan szerkezethez csatlakozik, amely érzékeli a távoli egér vagy joystick mozgását, és a fegyver csövét a fotelben ülő vadász által kívánt pontra szegezi. A vadászatra előre egyeztetett időpontban kerül sor, amikor a helyszínen tartózkodik a Live-shot munkatársa is. A hús-vér megfigyelő gondoskodik a rendszer élesítéséről, a munícióról, és felülbírálhatja a netvadász döntését például akkor, ha az nem engedélyezett célpontra tüzelne.

Láttam a boldogságot én

A harmincnapos tagdíj 15 dollárba kerül a Live-shot-on, a céltáblára lövés alkalmanként 6 dollár - ez tíz lövést jelent, amit legfeljebb húsz perc alatt kell leadni. Tíz dollárért elküldik dvd-n a lövészetről készült videófelvételt, 3 dollárért pedig magát a - jó esetben - kilyuggatott céltáblát is. A területre telepített vadállatok kilövése már jóval többe kerül: a 150 dolláros "kalauzolási díj"-on felül 175 dollárt kell fizetni a kilőtt vad preparálásáért és 60 dollárba kerül az állat húsa, amit akkor is ki kell fizetni, ha a vadász nem tart igényt rá. Utóbbi esetben az összeget jótékonysági célokra vagy állatmenhelyek támogatására fordítja a Live-shot. (A 60 dolláros - kb. 12 000 forintos - ár viszont kifejezetten barátinak számít: egy másfél mázsás vadkan kilója kijön 80 forintból.)

Az ügyben csütörtökön szavazó kaliforniai szenátorok viszont nemcsak a hasonló szolgáltatások működtetését tiltanák meg, hanem azt is, hogy a neten kilőtt vadak húsa az államhatárokon belülre kerülhessen. A törvény megszegését fél évig terjedő börtönbüntetéssel és 1000 dolláros pénzbírsággal sújtanák. Kalifornián kívül másik tizenhárom amerikai állam törvényhozói is tiltanák a gyakorlatot, sőt szövetségi szabályozás is várható az ügyben.

"A pay-per-view vadászat nem felel meg a "sport" egyik olyan definíciójának sem, amiről eddig hallottam" - nyilatkozta a Cnetnek Debra Bowen, a törvényjavaslat benyújtója. "Abban semmi 'sport' sincs, hogy az ember pizsamában ül a számítógép előtt, és olyan vaddisznókra meg antilopokra lövöldöz az egerével, amelyek az ország másik felében vannak."

Ölés kerekes székből, joystickkel

Korábban egy wisconsini képviselő, aki maga is vadász és sportbolttulajdonos, azzal indokolta saját Live-shot-ellenes törvényjavaslatát, hogy a vadászat a tisztességes üldözésről, az etikáról szól, a neten keresztül végzett gyilkolás viszont ezekkel éppen ellentétes.

A projekt ötletgazdája és üzemeltetője, John Lockwood viszont többször is kijelentette: a webes vadászat mozgássérülteknek való, illetve olyanoknak, akik egyéb okokból nem részesülhetnének az állatölés élményében. "Egy karosszékben ülő, karját vesztett ember nyilvánvalóan nem tud kezelni egy lőfegyvert, de a szájával képes mozgatni a joysticket és megnyomhatja a Fire gombot" - mondta a Live-shot tulajdonosa.