Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Szélessávú internet léggömbről

2003.05.27. 08:32
A légi bázisállomások igen nagy területet képesek lefedni és mindkét irányba nagy sávszélességet biztosítanak. Vajon ez egy igazi dotcom lufi, vagy valóban a jövő technológiája?
Az Egyesült Királyságban jelenleg a legtöbben úgy hiszik, hogy a nagy sebességű internetelérést kizárólag kábelek lefektetésével vagy drága műholdas technológiával lehet mindenki számára biztosítani, írta a BBC. A SkyLinc vállalat azonban talált egy köztes megoldást a bázisállomások telepítésére: a másfél kilométeres magasságban lebegő légballonokat. A cég már kipróbálta a technológiát, amely jól működött.

Stabil, de mégis lebeg

A SkyLinc azt állítja, hogy a LIBRA (Low Cost Integrated Radio Access) rendszer mindössze 18 (!) bázisállomással képes lenne lefedni az egész Egyesült Királyság területét, beleértve a sűrűn lakott városokat és a legeldugottabb tanyákat is. Az adatátviteli sebessége a jelenlegi legtöbb szélessávú kapcsolatokénál kétszer gyorsabb lenne és a felhasználók számának növekedésével nem lassulna le.

A bázisállomások egy héliummal töltött légballonon kapnak helyet, amely egy pontban a földhöz van rögzítve. A rádiós rendszer egy üvegszálas optikai póznán keresztül kapja a jeleket. A rossz időjárás hatásait egy antennastabilizáló rendszerrel kiküszöbölnék, így zavartalan lenne az adás.

A technológia egyébként évek óta elérhető: az Egyesült Államok kormánya számos ilyen adóállomást üzemeltet a határai mentén, a hadserege pedig körülbelül ötven éve használ hasonló technológiát.

Először csak cégeknek

A SkyLinc már számos szolgáltatóval folytatott megbeszéléseket a rendszer bevezetéséről, és reméli, hogy jövőre már megkötheti az első szerződéseket. Kezdetben leginkább a kisebb vállalatok számára lesz megfizethető a szolgáltatás: a legtöbb ilyen cég jelenleg bérelt vonalas elérést használ, amelynél tízszer olcsóbb árat ígérnek. A jövőben az árak azonban tovább csökkenhetnek, így mindez a fogyasztók számára is elérhető lesz, mondta Matt Hobby, a SkyLinc mérnöke.

A nehezen elérhető területeken sokan most is használnak vezeték nélküli technológiát az elérés és annak költségeinek megosztására, és a SkyLinc nem látja okát, hogy miért ne vennék igénybe az emberek a légi szélessávú rendszert.

A bázisállomások felállításához még engedélyt kell kérniük a légügyi hatóságoktól, ugyanis a SkyLinc egyelőre csak két hellyel rendelkezik Yorkshire környékén.