Ágnes
-1 °C
2 °C

Netkaszinó: tarol a magyar

2005.12.28. 08:45
Huszonkilencezer dollárt, azaz több mint hatmillió forintot nyert egy magyar játékos egy múlt heti internetes pókerversenyen. Információink szerint a Sportingbet által szervezett játék 121 ezer dolláros nyereményalapjából 58 ezret (12,2 millió forintot) a magyarok vittek el aznap. A versenyen öszszesen 608-an indultak, akik közül az első hatvanat díjazták.

A nagy nemzetközi online sportfogadási cégek által működtetett magyar nyelvű bukmékerirodáknak egyre több a hazai játékosa. Nem hivatalos információk szerint már legalább félszázezer magyar játszik, többségük sportfogadást. A kaszinójellegű szerencsejátékok közül a póker a legkedveltebb. A magyarok ráadásul a közép-európai régiót tekintve is élen járnak a netes játékokban.

Úgy tűnik, hogy a hazai piacra a világhálón keresztül belépő online szerencsejáték-társaságoknak, a Sportingbetnek és Betandwinnek is bejöhet a számítása, még akkor is, ha a magyar állam foggal-körömmel küzd ellenük. A november elsején hatályba lépett szigorúbb szerencsejáték-törvény azok után, hogy eddig is csak többségi állami tulajdonban lévő cégnek engedélyezte a működést, már azt is kimondja, hogy az ilyen típusú játékokkal kapcsolatban nem folytatható reklám- és propagandatevékenység, továbbá sem a távközlési szolgáltatók, sem pedig a pénzintézetek nem működhetnek közre a játékban.

Igaz magyar online fogadás
A Magyarországon monopolhelyzetben lévő Szerencsejáték Rt. csak jövő tavasszal indítja el online tippmixét. Az idén a cég hagyományos sportfogadási játéka mintegy 50 százalékkal múlta felül a várakozásokat. A játékosok több mint tízmilliárd forint értékben tippmixeltek. Az 2005-ben 130 milliárd forint körüli bevétellel számoló cégnek a meglévő netes játékokból származó bevétele 0,2 százalék.

A világ legnagyobb online bukmékerirodájának számító Sportingbet, amely még 2004 júniusában lépett be a magyar piacra, nemrég az Alkotmánybírósághoz fordult (VG, 2005. október 13.) a szigorodó szerencsejáték-törvény miatt, amely álláspontja szerint ellentétes az Európai Unióban érvényben lévő szabályokkal. A cég az EU belső piacokért felelős biztosánál is panaszt nyújtott be. Mindkét beadványban a tőke és a szolgáltatások szabad áramlásának uniós alapjogára hivatkozik.

Jelenleg mindenesetre csak néhány fogyasztóvédelmi eljárás van folyamatban a megacégek ellen, akiknek forgalma a játékosok számának folyamatos emelkedésével párhuzamosan egyre nő. Információink szerint az idén már milliárdos nagyságrendű bevételt könyvelhetnek majd el.