Móric
9 °C
15 °C

Spammeroldalakat terhel túl a képernyővédő

2004.11.29. 17:08
A Lycos képernyővédőjével végre visszavághatnak a spammereknek a felhasználók: a program a spamekben hirdetett oldalaknak küld végtelen ciklusban lekéréseket, túlterhelve ezzel a szervereket.

A Lycos Europe különleges képernyőkímélőt kezdett terjeszteni: a Windowson és Macen is hozzáférhető Make Love Not Spam ("szeretkezz, ne spamelj") nevű program olyan oldalaknak küld lekéréseket végtelen ciklusban, melyeken a spamekben hirdetett termékeket árulják, írta a BBC.

Ha elég sokan telepítik és használják a képernyővédőt, a szerverek túlterhelődnek és lelassulnak. A szervertúlterheléses (ddos-) támadás eddig jellemzően a vírusok és hackerek specialitása volt.

Növekvő költségek

A megcélzott szervereket a Lycos munkatársai választják ki több forrás, például a Spamcop adatai alapján. Többször, illetve személyesen is ellenőrzik őket, nehogy vétlen szerverek essenek áldozatul, állítja a Lycos.

A cég szerint a program idővel túl drágává teszi majd a spames hirdetési formát, az így hirdetők ugyanis általában fizetnek a sávszélességért, és a megnövekedett forgalom miatt a költségeik is nőnek majd.

A programot úgy írták meg, hogy ne nagyon terhelje le a felhasználók gépét, egy-egy júzer napi 3-4 megabájt forgalommal járul hozzá a szerverek leterheléséhez. A képernyővédő, melyt az első négy napban több mint húszezren töltöttek le, december elsején kezd üzemelni Európa-szerte.