Emőke
-4 °C
9 °C

Levették a spamfenyítő képernyővédőt

2004.12.04. 22:48
A Lycos Europe eltávolította oldaláról a "Szeretkezz, ne spamelj" képernyővédőt, amely fokozott terhelést küld a reklámlevelekben népszerűsített oldalakra. A cég közölte, a program túl népszerű volt, de azt igérik visszatér.

Pár nappal azután, hogy a nagyközönség rendelkezésére bocsátották a bosszuálló szoftvereszközt a Lycos Europe levette oldaláról a spamellenes képernyővédőt. A felhasználókat azonban arra szólítják, hogy "maradjanak a készülékeik előtt".

A 40 millió emailfiókot kiszolgáló Lycos Europe spamellenes akciójának egyértelműen megártott túlzott siker. A képernyővédőt több mint százezer példányban töltötték le. A cég képviselője közölte: a program elérhetőségét működéssel kapcsolatos problémák miatt szüntették meg oldalukon és hogy egyelőre nem tudják mikor lesz ismét letölthető.

Bűntett avagy büntet

A Lycos Europe akcióját a spam ellen küzdő szervezetek erőteljesen kritizálták. A legfőbb ellenérvük, hogy a túlterheléses támadás büntetendő cselekmény, ezért nem vethető be az ugyancsak illegális spam ellen.

A cég azzal védekezett, hogy a szoftver nem kivitelez túlterheléses támadást, csupán megterheli a célpontok sávszélességét. Jelezték továbbá, hogy nem céljuk elérhetetlenné tenni a szervereket.

A spammer visszavág

Az internetforgalom-kutatással foglalkozó Netcraft adatai szerint a Lycos Europe képernyővédője két kínai szervert terhelt le a világhálóról.

A program sikerének történetét tovább árnyalja a vírusirtó szoftvereket fejlesztő F-Secure közlése, hogy az egyik megcélzott oldal a terhelést átirányította a Lycos Europe szerverére.

Emellett bizonyos internetszolgáltatók önhatalmúan letiltották a képernyővédő elérését.