Géza
-12 °C
-4 °C

Mahir perelni Borat

2006.11.03. 14:45
A perszonál hómpédzse révén elhíresült Mahir Cagri azt állítja, Sacha Baron Cohen róla mintázta Borat figuráját, és perelni készül. Borat tagad.

"Minden ember tudja, Sacha Baron Cohen csak engem imitál. Ellopja a karakteremet, és küld rossz üzenetet embereknek USA-ban" - panaszkodott a napokban a Wired magazin szerkesztőségének küldött emailjében Mahir Cagri, sokak szerint az internet első számú sztárja, megelőzve olyan nagyságokat, mint a Tourist Guy, akiről kiderült, hogy magyar, és Szalacsi Sándor, akiről mindig is lehetett tudni, hogy az.

"Soha nem lépett kapcsolatba velem, és nem kért engedélyt" - írta Mahir Cohenről, és hozzátette: beperli a brit komikust.

A Törökországban élő Mahir azzal egy időben háborodott fel, hogy a mozikban bemutatták Cohen legújabb filmjét, a Borat - Kazah nép nagy fehér gyermeke menni Amerika című alkotást. A filmben Cohen a kazah televízió riporterének álcázva bejárja az Egyesült Államokat, és lerántja a leplet az amerikai társadalom visszásságairól - többek között a bigottságról, a fajgyűlöletről és Pamela Anderson melléről.

Mahirt jóval korábban, 1999-ben kapta szárnyára a hírnév, miután világszerte milliók kattintottak bemutatkozó oldalára (This is my page ....... WELCOME TO MY HOME PAGE !!!!!!!!! I KISS YOU !!!!!), az internetes világóceán sine qua nonjára és minden perszonál hómpédzsek non plus ultrájára.

Kazah vagyok, nem turista


Mahir (balra) és Borat. Epigon?
Cohennel ellentétben, aki nemcsak Boratként, hanem Ali G-ként is felejthetetlent alkotott, Mahir gyakorlatilag semmit nem tett a hírnévért: a csajozós-fürdőgatyás, pingpongos és autós életképeket felvonultató szájtot nem is saját maga, hanem egy barátja készítette, ő csak sütkérezett a hirtelen jött hírnévben, aztán rajongói meghívására San Franciscóba látogatott, ahol szintén nem csinált semmit.

A fiktív Borat és a valós Mahir a külső szemlélő is számos hasonlóságot fedez fel: ugyanaz a testalkat, ugyanaz a bajusz, ugyanaz a fürdőruhás-pingpongozós magamutogatás, ugyanaz a rossz angolság, és az átlagos nyugati médiafogyasztónak még Törökország és Kazahsztán sem különbözik jobban egymástól, mint Idaho Iowától.

A hasonlóságról nemrég "Borat=Mahir 2.0" címmel írt a Boingboing, és a Mahirról szóló Wikipedia-szócikk is úgy tudja, hogy Mahir alakja Cohen első számú inspirációi között volt, amikor megalkotta Borat Sagdiyev figuráját.

Maga Cohen azt állítja, hogy a hasonlóság csak a véletlen műve. Egyrészt ő már jóval Mahir feltűnése előtt, a kilencvenes évek közepén foglalkozott a Borat-projekttel, másrészt a figurát nem Mahirról, hanem jó ismerőséről, egy orosz orvosról mintázta.