Bernadett
-2 °C
4 °C

Macedónia az első drótnélküli ország

2006.04.03. 12:16
Macedónia egyelőre az utolsók között van Európában az internetezők számát tekintve, noha a balkáni ország a kontinens egyik legmodernebb szélessávú hálózatával rendelkezik. Macedónia az első olyan ország, ahol a lakosság 95 százaléka drótnélküli kapcsolaton érheti el az internetet.

Négy évvel ezelőtt a vidéki iskolák még telefonvonallal sem rendelkeztek Macedóniában, most azonban már mind a négyszázharminc iskolában van számítógépterem, és mindegyik intézmény drótnélküli kapcsolaton éri el az internetet, írta a Financial Times. Az technikai előrelépés korántsem volt egyszerű, de végül Európa egyik legmodernebb hálózata jött létre az országban.

Csúnya monopólium

Macedóniában a helyi vezetékes szolgáltató, a korábban monopolhelyzetben lévő Maktel komolyan hátráltatta a netes fejlődést, ugyanis egy sima betárcsázós kapcsolatért százötven eurót kért havonta. Mivel elképesztően drága lett volna vezetékes hálózaton kiépíteni az internetelérést, az ország vezetői 2004. december 31-én megszüntették a Maktel monopóliumát, majd elkezdtek kiépíteni egy hálózatot, amely messze elkerüli a drága vezetéket.

A projekt legfőbb támogatója Borisz Trajkovszki, a volt macedón államfő volt, aki 2003-ban egy repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette. Trajkovszki 2002-ben Kínába utazott, és elintézte, hogy kínai számítógépekkel szereljék fel az iskolákat, amelyeken eleinte ingyenes nyílt forráskódú szoftverek futottak. Később a Microsoft hatezer szoftverlicencet adományozott az országnak, és mindent lecseréltek Windowsra.

Trajkovszki kezdeményezte az országos internetes hálózat kiépítését is, miután rájött, hogy a számítógépek önmagukban keveset érnek, és a gyerekek hátrányos helyzetben maradnak, ha nem férhetnek hozzá a világhálóhoz. A netes fejlődés előremozdításához az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAid) a segítségét kérte, amely már egy évtizede tevékenykedett Macedóniában.

Háló vezeték nélkül

Az USAid szakértői a Maktel-monopólium megszűnését követően kezdték el kiépíteni a hálózatot, amelyet nemcsak az iskolák használhatnak, hanem fizető ügyfelek is, rájöttek ugyanis, hogy a rendszer fenntarthatóságát a fizető felhasználók garantálhatják, írta a Financial Times. A párhuzamos hálózat kiépítésére kiírt pályázatot az egyik helyi internet-szolgáltató, az On.Net nyerte el. A falvakba és az iskolákba a Motorola elérési pontjain jut el az internet, a városokban meg úgynevezett mesh technológiával építenek ki lefedettséget, ami nagyjából annyit jelent, hogy az elérési pontok folyamatosan kommunikálnak egymással, és szétosztják egymás közt a terhelést.