Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Levelezzen főnökei kikerülésével!

2005.04.10. 17:21
Nem mennek ki a hivatalostól eltérő feladóval megcímzett emailek? Tilos csatolt fájlt küldeni és gagyi jognyilatkozat van a levelei végén? Folyton vacakol a céges SMTP-szerver, a főnökök pedig a levelek között turkálnak? A kimenő emailekre vonatkozó szabályokkal napi küzdelmet vívó felhasználó számára megoldást jelenthet a helyi telepítésű szerverprogram, például a Local SMTP Relay Server használata.
A sokat sanyargatott munkahelyi felhasználó gyakran hallhatja másoktól, vagy tapasztalhatja a saját bőrén, hogy a cége rendszergazdái vagy esetleg a biztonsági főnökök rendszeresen vizsgálják, ki miről levelezget. Erre azáltal nyílik esély, hogy a cég levelezőszervere továbbítja a kimenő leveleket. A továbbítás pedig könnyen kiegészülhet a kulcsszavak és csatolt fájlok keresésével.

A Magyar Hírlap kollektívájának Szugló utcában töltött utolsó óráiban például a munkatársak levelezését váratlanul lekorlátozták, a híradások szerint a csatolt fájlok továbbítását letiltották.

Hazai keretek
Közvetlen jogszabály nem rendelkezik Magyarországon a céges postafiókok védelméről. Az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint viszont ha a munkatárs használhatja magáncélra a munkahelyi emailjeit, akkor nem nézhet a levelezésébe a cég vezetése.

Abban a ritka esetben, ha a munkaszerződés kiköti a magánlevelezés tilalmát, a postaláda tartalmát a főnök láthatja. Az adatvédelmi biztos korábbi állásfoglalása szerint a céges emailcím használatának ilyen típusú korlátozása csak akkor rendelhető el, ha az emailcím nem tartalmaz az adott személyre utaló tartalmat (például support@cegnev.hu).

Persze amikor internet van, akkor minden van. Például a nem triviális (értsd külföldi, ismeretlen) webmail szolgáltatások, a praktikus ingyenes tárhelyek és az FTP jó eséllyel használható ilyen szorult helyzetben is. Pedig ma már a féregvírusok sem kérnek senkitől engedélyt, hogy levelezni szeretnének, merthogy a saját SMTP-szerverüket használják.

Tilos az átjárás

Másokat biztonsági igazgatóktól mentes életük ellenére az kerget az őrületbe, hogy hiába váltogathatnak szabadon a rendelkezésre álló betárcsázós internetes szolgáltatók között, hiszen a levelezőjük csak akkor tud levelet kijuttatni a világba, ha az aktuális SMTP szerver címe az alapbeállítás.

A spam elterjedésével, legalább 8 éve kiment a divatból, hogy boldog-boldogtalan levelét átvegyék a levelezőszerverek. A nem megfelelő IP tartományból érkező lekérésekre a szolgáltatók SMTP-szerverei nem válaszolnak.

WLAN alatt a webmail marad

Ezt jóformán a felhasználóik védelmében is teszik, hiszen a spamszűrő szolgáltatások napi frissítésű feketelistákkal dolgoznak. Néhány éve az egyik fővárosi egyetem, illetve az Axelero szerverét tették feketelistára spam továbbítása miatt.

Tehát a Freestartra betárcsázó vagy tetszőleges szolgáltatón át internetre kapcsolódó Axelero-felhasználó levenni le tudja a leveleit, ezzel nincsen semmi gond. A megszokott szolgáltatója viszont nem veszi át az elküldendő adagot, a levelezőprogram hibaüzenettel megáll.

Ilyenkor az a hagyományos megoldás, hogy át kell állítani a kimenő szerver nevét. További opció, hogy esetleg olyan levelezőt választ a user, ahol több SMTP szervert előre meg lehet adni. A WLAN hotspotok között vándorló felhasználók még ezzel sem készülhetnek fel, hiszen gyakorlatilag minden helyszínen át kell, hogy írják a kimenő szerver címét.

Elmarad a diszklájmer

A fent sorolt problémákat hivatottak megoldani azok a szerverprogramok, amelyek a felhasználó gépéről közvetlenül a címzett szolgáltatójához juttatják az emailt. Így jó eséllyel nem marad a levélből helyi szerveren másolat, nem csúfoskodik a levél végén a központilag odabiggyesztett céges jognyilatkozat, sőt kimennek a csatolt fájlok is.

A Local SMTP Relay Server egykor freeware programként indult, de most már sajnos csak az időkorlátos shareware változatát lehet megtalálni. A program maga semmilyen külön beállítást nem igényel, érdemes viszont a beépített tesztelővel kipróbálni, hogy minden szükséges port működőképes.

A levelezőprogram röghöz kötésének feloldása mindössze annyiból áll, hogy a kimenő szerver nevét "localhost"-ra írja át a felhasználó. Az elküldendő levelek minden címzettjét, illetve a megfelelő mailszervert innen kezdve egyenként keresi meg a szerverprogram.