Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Marson landolt a Google

2006.03.13. 15:20
A Google Maps alig több mint egy év alatt a világháló egyik legnépszerűbb térképszolgáltatásává vált. A hétvége óta részét képezi a Mars online térképe is.

A Google feltette az internetre a Mars teljes térképét. A weboldal hasonló technikával működik, mint a Földet mutató Google Maps. A képernyőn megjelenő térképkivágás az egérrel mozgatható és nagyítható.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) segítségével a Google három különböző nézetet tett elérhetővé. Így a normál nézet mellett böngészhető a bolygó infravörös térképe, illetve a magassági viszonyokat mutató ábrázolás.

Bejönnek a nevek

#alt#A színezett magassági nézet
Ezen kívül a jobb tájékozódás érdekében megjeleníthető a felszíni alakzatok, például kráterek, hegyek és szakadékok elnevezése, illetve a róluk készített NASA-fényképek, írta a ZDNet.

Az infravörös nézetben a melegebb területek világosabbnak, a hidegebb területek sötétebbnek látszanak. Az ehhez használt felvételeket a Mars Odyssey szonda hőkibocsátást vizsgáló rendszere (Thermal Emission Imaging System, THEMIS) készítette 2001-ben.

Nem volt bejelentés

A normál nézet és a színezett magassági nézet olyan képeket használ, amelyeket a Mars Global Surveyor 2004 folyamán küldött a Földre. A Google Earth kliensprogram egyelőre nem működik együtt a Mars térképpel, de a keresőcég fejlesztői már dolgoznak a kérdésen.

A Google az új szolgáltatást a szokásoknak megfelelően, minden különösebb bejelentés nélkül tette fel a világhálóra. Csupán a Google amerikai nyitóoldala változott meg ez alkalomból, és kapott egy közvetlen linket a google.com/mars címre.