16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

A Marson landolt a Google

2006.03.13. 15:20
A Google Maps alig több mint egy év alatt a világháló egyik legnépszerűbb térképszolgáltatásává vált. A hétvége óta részét képezi a Mars online térképe is.

A Google feltette az internetre a Mars teljes térképét. A weboldal hasonló technikával működik, mint a Földet mutató Google Maps. A képernyőn megjelenő térképkivágás az egérrel mozgatható és nagyítható.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) segítségével a Google három különböző nézetet tett elérhetővé. Így a normál nézet mellett böngészhető a bolygó infravörös térképe, illetve a magassági viszonyokat mutató ábrázolás.

Bejönnek a nevek

#alt#A színezett magassági nézet
Ezen kívül a jobb tájékozódás érdekében megjeleníthető a felszíni alakzatok, például kráterek, hegyek és szakadékok elnevezése, illetve a róluk készített NASA-fényképek, írta a ZDNet.

Az infravörös nézetben a melegebb területek világosabbnak, a hidegebb területek sötétebbnek látszanak. Az ehhez használt felvételeket a Mars Odyssey szonda hőkibocsátást vizsgáló rendszere (Thermal Emission Imaging System, THEMIS) készítette 2001-ben.

Nem volt bejelentés

A normál nézet és a színezett magassági nézet olyan képeket használ, amelyeket a Mars Global Surveyor 2004 folyamán küldött a Földre. A Google Earth kliensprogram egyelőre nem működik együtt a Mars térképpel, de a keresőcég fejlesztői már dolgoznak a kérdésen.

A Google az új szolgáltatást a szokásoknak megfelelően, minden különösebb bejelentés nélkül tette fel a világhálóra. Csupán a Google amerikai nyitóoldala változott meg ez alkalomból, és kapott egy közvetlen linket a google.com/mars címre.  • Tippek
  • Bankszámla