Botond, Mózes
EUR 389,99 Ft
USD 373,85 Ft
12 °C
29 °C

Egyelőre csak az Axelero jelentett be olcsóbb internetcsomagokat

2003.02.19. 17:46
Az internetcélú telefonhívásokra kínált 25 százalékos Matáv-árengedmény tartalmazza az internetszolgáltatókat a díjmegosztás keretében mindenképpen megillető 13 százalékot is, és a számlázást is rájuk hárítja. Az Axelero már bejelentette az olcsóbb csomagokat, a többi szolgáltató egyelőre tiltakozik és kivár a szerintük egyenlőtlen feltételek miatt.
Amint arról tegnap hírt adtunk, a Matáv márciustól nagykereskedelmi áron kínálja az internet-szolgáltatóknak a 15 órás, illetve a 40 órás internetes telefondíj-csomagokat, amelyek 25 százalékkal olcsóbbak a kiskereskedelmi árnál. Az Index által megkérdezett internetszolgáltatók szerint ez azért kedvezőtlen számukra, mert a 25 százalékos kedvezmény 13 százaléka az internetszolgáltatókat eddig is megillető rész, ami a díjmegosztás keretében az internetcélú telefonhívások után őket mindenképpen megilleti. A maradék 12 százalékért "cserében" azonban nekik kellene kiszámlázni a telefondíjakat is, ez pedig semmiképpen nem éri meg számukra, mert a számlázás ennél mindenképpen többe kerül.

A tavalyi év folyamán már tanúi lehettünk egy hasonló vitának: akkor a Matáv a díjmegosztás keretében átadandó összeg fejében próbálta áthárítani a számlázást partnereire, ám ennek a gyakorlatnak a 3/2003-as, idén február 7.-i informatikaminiszteri rendelet véget vetett. A rendelet ugyanis kimondta: "az Internet szolgáltatás távbeszélő szolgáltatáson keresztül történő eléréséért felszámított díjat a távközlési szolgáltató saját költségén köteles kiszámlázni az előfizetői részére".

A Matáv szerint így egyszerűbb

A Matáv délutáni sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint az új díjcsomagoknak az a szerepük, hogy "egyszerűbbé tegyék az előfizető számára a számolást". Egyrészt a nagykereskedelmi ár bevezetésével láthatóvá vált az internetezés valódi költsége, így az is könnyen kiszámolható, hogy az egyes szolgáltatók mekkora többletköltséget akasztanak az előfizetők nyakába. Másrészt a telefondíjak és előfizetési díjak egy számlára kerülnek, így sokkal egyszerűbbé vált a számlák kezelése.

Drajkó László, az Axelero vezérigazgatója elmondta, hogy az Axelerónál a 15 órás előfizetés díja 3 ezer, a 40 órás 6 ezer, a 100 órás 9 ezer forint lesz. Az ADSL elérés díjának csökkenéséről Straub Elek elmondta, hogy a nagykereskedelmi árakat csökkentették, tehát az Axelero mellett más szolgáltatók is olcsóbb tarifákkal állhatnak elő.

Júdáspénz az alternatívoknak?

Az Index által megkérdezett internetszolgáltatók azonban úgy vélekednek, hogy ilyen feltételek mellett nem tudnak márciustól árat csökkenteni: nem véletlen, hogy a VIVENDI Telecom Hungary, a Pantel, a GTS-Datanet, a Hungarotel, az eTel, az Elender, és az UPC Magyarország által alkotott "versenykoalíció" egyelőre nem tudott a Matávhoz és az Emitelhez hasonló megállapodást kötni az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal, és fenntartásait hangoztatta "az egyszereplős verseny" koncepciójával kapcsolatban.

Neve elhallgatását kérő forrásunk szerint "megfúrták" azt a kormányrendelet-módosítást, amely kimondaná, hogy a Matáv az internetszolgáltatóknak nem számíthat fel magasabb költséget a nagykereskedelmi hozzáférési konstrukcióban, mint a 2001 előtti előfizetői konstrukcióban. "A helyzet kísértetiesen hasonlít a telefon összekapcsolásra, tehát a Matáv olcsóbban adja a szolgáltatásait a végfelhasználóknak mint a társszolgáltatóknak, ezzel megbénítva a liberalizációs folyamatot" - nyilatkozta az internetszolgáltató illetékese.

Az alternatív telefontársaságok és az internetszolgáltatók hivatalosan azonban nem mernek tiltakozni a számukra kedvezőtlen fejlemények miatt, mert az Egyetemes Távközlési Alapba (ETA) fennálló befizetési kötelezettségeik mérséklését ígérte nekik a minisztérium. "Az ETA-befizetések várható csökkentése júdáspénzzé vált a liberalizáció befagyasztására" - értékelte forrásunk a kialakult helyzetet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek