Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Forgalomarányos ADSL a Matávtól

2004.12.14. 14:15
A Matáv újfajta ADSL-konstrukció bevezetését tervezi, amelynél a felhasznált adatforgalom alapján számláznak, nem fix havidíjat. A távközlési cég azt reméli, hogy a forgalomfüggő díjcsomagokkal a szolgáltatók jobban alkalmazkodhatnak a felhasználók igényeihez.
A jelenleg csak fix havidíjas internetelérést nyújtó szolgáltatók jövőre olyan díjcsomagokkal is megjelenhetnek, amelyeknek az alapdíja a mostaniaknál alacsonyabb, de a felhasználónak az adatforgalma alapján kell fizetnie. A Matáv hétfőn kezdett tárgyalásokat a szolgáltatókkal az új nagykereskedelmi ajánlatáról, ezért az új díjcsomagok áráról és a felhasználás feltételeiről még nincsenek információink.

Bár a legtöbb netszolgáltató csak fix havidíjas csomagokat kínál, az Isite információi szerint az Enternetnek és a Vivanetnek már van hasonló megoldása, amelyekből talán következtethetünk a jövőre megjelenő szolgáltatások árára. Az Enternet Limit díjcsomag havi előfizetési díja majdnem ötezer forint, ami húsz órányi internetezést tartalmaz, tehát itt nem az adatforgalom, hanem a használati időt korlátozott. Az alapidőn felül bruttó 2,5 forintot kell fizetni percenként, de a forgalmi díj havonta legfeljebb 11 125 forint lehet. A Vivanet a családi Flexinet díjcsomagban bruttó 3725 forintért egy gigabitnyi letöltést engedélyez, ami fölött ötszáz forintot kell fizetni száz megabitenként.

A Matáv szerint a partnerei már a jövő év elején bemutathatják forgalomfüggő konstrukcióikat.