Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Lázonganak az internetezők

2002.04.30. 15:33
A Matáv hétfői, a Mindenkinek csomag és a 150 Ft-os kedvezmény eltörléséről szóló bejelentése meglehetősen nagy felzúdulást váltott ki az internethasználók körében. Aláírásgyűjtés indult, többen a telefon-előfizetésük lemondását fontolgatják, mások drasztikusabb módszert választanának a tiltakozásra.
Az Index fórumán sokan számolgatták, mekkora lesz a telefonszámlájuk júliustól, több tízezer forintos összegeket említve. Számos hozzászóló panaszkodott arról, hogy az ISDN szolgáltatást kizárólag az átalánydíjas internethasználat lehetősége miatt vette igénybe, kétéves hűségnyilatkozat aláírásával. Emiatt ők, bár internetezni a magas költségek miatt a továbbiakban nem, vagy csak alig fognak, az ISDN több, mint ötezer forintos havidíját továbbra is fizetniük kell.

Se kedvezmény, se ADSL

Több látogató említette, hogy környékükön elérhetetlen mind az ADSL, mind a kábeles internetkapcsolat, így kénytelenek júliustól is a dráguló dial-up elérést használni. Egy olvasó a következőket írta: "Egy falu szélén lakom, ahol nemrég a sima telefonvonalért is 3 hónapig kellett könyörögni. Amikor az ADSL-ről érdeklődtem, akkor a Matávosok kiröhögtek, hogy majd 80 év múlva lesz. A kábeltévét sem hozták erre, a kábeltársaság szerint nem is fogják. Viszont a kukorica megterem a határban, majd azzal netezek. Ha feltalálom, KUKINet-ként ingyen adom mindenkinek." Néhányan tiltakozó akciókat kezdtek szervezni, tüntetések, szervertúlterhelés, illetve a Matáv-érdekeltségek bojkottja formájában.

Úgy tűnik, a legnagyobb sokkot az átalánydíjas megoldás megszűnése jelentette, a fórum látogatói közül sokan könnyebben elfogadhatónak tartották volna az alapdíj, vagy az éjszakai kedvezményes díj megemelését.

Online aláírásgyűjtés

A Matáv tegnapi bejelentésére reagálva aláírásgyűjtést indított a "Magyar Netes Társadalom" nevében egy ANOka néven szereplő internetező a Petitiononline.com-on. Ebben azt követeli, hogy a távközlési szolgáltatók tegyék lehetővé a korlátlan internetelérést fix havidíj ellenében, ami maximum bruttó 10 ezer forint lehet. A petíción kedd délben már több, mint 1500 "aláírás" szerepelt.

Nem szigorítottak a biztonságon

Egy olvasónk szerint a Matáv vezetése sürgős intézkedésként az összes rendszerében, belső hálózatain biztonsági szigorításokat rendelt el (jelszóváltoztatások, forgalommonitorozás, megerősítések), mivel esetleges hackertámadásoktól tartanak az internetkedvezmény megszüntetése után. A Matáv illetékese azonban cáfolta az információt.

Keresztes László, a Matáv biztonsági igazgatóhelyettese kérdésünkre elmondta, hogy a Mindenkinek csomag kivezetése kapcsán különleges biztonsági intézkedések nem történtek. Mint mondta, a jelszóváltoztatások rendszeresen megtörténnek, egyrészt a Matáv stratégiai informatikai rendszereinél, másrészt a belső felhasználóknál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!