Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Az internet már nem mostohagyerek

2002.05.16. 09:44
Május 14-én és 15-én hetedik alkalommal rendezték meg Tihanyban a magyar médiaszakma legjelentősebb eseményét, a Média Hungáriát. A programot megnéztük, így leszögezhetjük: az internetmédia nálunk sem mostohagyerek többé.
A rendezvény hivatalos vezérgondolata - a pénz és ami mögötte van - mellett természetesen számos előadás, beszélgetés, panel foglalkozott az áprilisi választásokkal, a média és a politikai kommunikáció viszonyával, valamint azokkal a változásokkal, amelyeket az interaktív média eszközeinek tömeges használata okozott.

Kotroczó Róbert, Geszti Péter, Nádori Péter

A választási részvételre mozgósító kampányokkal foglalkozó beszélgetésben a Soros-kampányt készítő @rc részéről Geszti Péter, az RTL Klub képviseletében pedig Kotroczó Róbert mutatta be rövid audovizuális prezentációkeretében akcióik legfontosabb elemeit, majd Nádori Péter (HVG Online, Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete) emlékeztetett arra, hogy e kampányok jellegzetes képi és szöveges elemei miként kaptak gellert az internet sajátos "árnyéknyilvánosságán" belül.

Erdélyi Superman Zsolt
Erdélyi Superman Zsolt a Monoconsulting színeiben a programfüzetben beharangozott extravagáns reklámötletek mellett állásfoglalással felérő elemzést adott a választási időszakban tomboló SMS- és email-őrületről; véleménye szerint az interaktív kampányban részt vevő, üzeneteket adó-vevő felhasználók igazából nem értik, miben is vettek részt.

Az internet- és SMS-kampány volt deklarált témája viszont Both Vilmos (MTE) és a Westel által Nyírő András helyett az utolsó pillanatban delegált szakember vitájának - utóbbi a távközlési cégnél működő mobilinternetes hír- és információszolgáltatás legfontosabb minőségi paramétereit definiáló ISO 9002-es szabványok jelentőségére hívta fel a figyelmet. Both Vilmos ezzel szemben az iparági önszabályozó mechanizmusok mellett érvelt, valamint bejelentette, hogy az érdeklődésre való tekintettel, az MTE néhány új, mobiltartalommal is foglalkozó tagja kezdeményezésérerövidesen megalakítják mobilos munkacsoportjukat.

Krecz Tibor
A médiakonvergenciával foglalkozó panel első percei kemény szócsatát hoztak Törő Csaba (Pantel) és Krecz Tibor (Axelero) között, az internetes tarifakedvezmények, valamint a Matávnak az alternatív szolgáltatók által kifogásolt kompromisszumképtelensége ügyében. Krecz hangsúlyozta, hogy a Matáv egy részvénytársaság, amely piaci alapon, minél kevesebb törvényi megkötés mellett kíván szerződni partnereivel (vagy versenytársaival). Törő bújtatva bár, de megkérdőjelezte a Matáv jóhiszeműségét azzal, hogy rámutatott: fél év alatt egyetlen összekapcsolási vagy internetes díjmegosztási szerződést sem sikerült megkötnie az alternatív szolgáltatóknak az óriásvállalattal.

Nyírő András
A nagy érdeklődés mellett zajló vita másik éles témája egy régi, a konferencia történetében már klasszikusnak számító kérdés, az ORTT internetszabályozási törekvéseinek értékelése volt. Wéber János az ORTT részéről leszögezte, hogy az internetes társadalom "ORTT-hisztériája" alaptalan volt, hiszen az azóta eltelt idő bebizonyította, hogy a Testületnek nem voltak olyan szándékai, amelyek az internetes tartaomszolgáltatóknak elfogadhatatlanok lennének. Krecz Tibor válaszában rámutatott arra, hogy e törekvések kordában tartásához az internetes tartalomműhelyek közös fellépése nagyban hozzájárult.

Kérdésre válaszolva Wéber személyes véleményét tolmácsolva kijelentette, hogy az internetes hang- és képtovábbítás a médiatörvény hatálya alá eshet, hiszen egy képernyőre mozgóképet vetítő és hangot kibocsátó sugárzás egyértelműen televíziós adásnak látszik. Krecz Tibor erre tréfásan megjegyezte, hogy a definíció alapján így a színpad oldalán álló SMS-üzenőfalra is kiterjeszthetnék az ORTT hatáskörét.

A rendezvény második fordulóját, a kifejezetten internetes irányultságú Internet Hungary-t októberben rendezik ugyanehelyütt, várhatóan hasonló vezérmotívumokkal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!