Valér
-2 °C
0 °C

Pedofilok ellen internet

2000.09.27. 17:20
1994-ben egy ismert és veszélyes pedofil szabadulása után nem sokkal megerőszakolta és megölte a lakóhelye környékén élő Megan Kanka-t. Megan szülei kampányt indítottak azért, hogy a törvény lehetővé tegye számukra, hogy tudjanak róla, ha a környékükre egy veszélyes ember költözik, szabadulása után. A Megan törvénye néven ismert rendelkezést 1994-ben fogadták el New Jersey-ben. Most a módosítására készülnek, ha az sikerül, az összes, az Egyesült Államok területén egykor elítélt, és ezért nyilvántartott pedofil adatait közzé lehetne tenni az interneten.
Megan édesanyja Maureen Kanka újra a törvényhozáshoz fordult, mivel szerinte a törvény módosításra szorul. Elképzelése szerint az összes, az Egyesült Államok területén egykor elítélt, és ezért nyilvántartott pedofil adatait közzé lehetne tenni az interneten.

Maureen Kanka szerint az összes nyilvántartott pedofil adatait közzé lehetne tenni az interneten
Az új törvény a régi alapjaira épülne, amely a lakók értesítését írta elő. Ha egy szabadult pedofil letelepedett, úgy a hatóságoknak értesítenie kellett a helybelieket. A törvény megkülönböztette az egykori elítélteket tettük súlyossága alapján. Három kategória létezik, az első a legveszélyesebb bűnözők, akiknél fennáll a visszaesés lehetősége. Ha egy ilyen személy költözött valahová, akkor a helyi hatóságok emberei felkeresték a környéken lakókat, akiket tájékoztatták a pedofil jelenlétéről, nevéről, címéről, illetve egy fényképét is átadták.

Az adatok szabadon kiszolgáltathatóak voltak, mindenki tovább adhatta. A második, kevésbé veszélyes kategóriába tartozó személyek adatait csak nagyobb civil szervezetek kaphatták meg, akiket titoktartásra köteleztek. A harmadik kategóriába tartozókról kizárólag a hatóságok tudhattak.

Amennyiben a törvénymódosítást elfogadják, az összes, Amerikában nyilvántartott pedofil adatai megjelenhetnek az interneten, bárki számára elérhetően.

November 7-én New Jersey állam készül szavazni a törvényről. A törvénymódosítás támogatói abban reménykednek, hogy ha a törvénymódosítást elfogadják, akkor az 1994-es akcióhoz hasonlóan a többi állam is meghozza a saját törvényét. Ha mindez sikerül, akkor az összes nyilvántartott pedofil neve, címe, személyleírása, illetve a pszichológus szakvéleménye is napvilágot lát.

A törvénnyel kapcsolatban persze most is felmerülnek az emberi jogi kérdések. Az ügyvédek attól tartanak, hogy védenceiket szabadulásuk után bárhol megtalálják. A molesztált gyermekek szülei esetleg megkeresik őket, hogy bosszút álljanak. A kezelőorvosok, pszichológusok szerint pedig a pedofilek társadalomba történő visszailleszkedését is megzavarhatja, kiszolgáltatottság-érzetét kelti.

Az Egyesült Államokban már régóta működő ,,szomszéd tájékoztatási rendszer", szerencsére nem sok incidenst okozott. Ezért senki sem tart attól, hogy feldühödött emberek tömegei fogják elüldözni lakóhelyeikről az ismert, vagy ismertté vált pedofileket.

A törvénymódosítás, és az eredeti törvény ellen felvonultatott érvek egyike szerint, ha az állam lehetővé teszi, hogy a lakosságminden információhoz hozzájuthasson a pedofilekkel kapcsolatban, úgy akár az egész bűnügyi nyilvántartást is nyilvánosságra kellene hozni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!