Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Ezentúl egyeztet a minisztérium a szolgáltatókkal

2003.05.27. 15:50
Együttműködési megállapodást kötött az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Vezeték Nélküli Internetszolgáltatók Magyarországi Egyesülete. Az IHM elismerte, hogy a vezeték nélküli szolgáltatók fontos szerepet játszanak a szélessávú internetelérés arányának növelésében.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium kötelezettséget vállalt arra, hogy az egyesületet a jövőben bevonja minden olyan jogszabály tervezet egyeztetésébe, amely az egyesület által képviselt szolgáltatók érdekeit érinti - áll a minisztérium és a szolgáltatók keddi közleményében. A Vezeték Nélküli Internetszolgáltatók Magyarországi Egyesülete ugyanakkor vállalta egy együttműködő önszabályozó szakmai testület felállítását, amely - egy külön megállapodás alapján - a Hírközlési Felügyelettel is együttműködik.

Mint korábban írtuk, a szolgáltatók körében felháborodást váltott ki a minisztérium rádiós internetszolgáltatásra is vonatkozó rendelete, melyről a cégek csak annak hatályba lépése után szereztek tudomást. A szolgáltatók tiltakoztak a rendelet ellen, mivel az interpretációjuk szerint korlátozta a rádiós internetszolgáltatást. A 6/2003. (III.31.) rendelet minisztériumi értelmezésére hetekig kellett várni, a minisztérium szerint korlátozásról szó sincs.

Nem korlátoz a rendelet

Ezt tartalmazza a mostani közlemény is, mely szerint a felek a megállapodás során tisztázták a frekvenciasávok felhasználási szabályairól szóló rendelet rádiós internetszolgáltatásra vonatkozó rendelkezéseit és megállapították, hogy a szolgáltatások jelenlegi működését és további bővülését a rendelet nem korlátozza. A rendelet nyomán történt egyetlen változás, hogy a nem harmonizált kültéri használatra szolgáló berendezéseket forgalomba hozatal előtt a hírközlési hatóságnál nyilvántartásba vétel céljából be kell mutatni.

A közlemény szerint a megállapodás rögzítette, hogy a minisztériumnak és az internetszolgáltatók egyesületének közös érdeke "a magyarországi internetfelhasználók számának gyarapodása, a szélessávú internetelérés arányának növekedése, amely cél eléréséhez a vezeték nélküli szolgáltatókra és szolgáltatásokra kulcsszerep hárul".