Meztelen nők keverték bajba a Google-t

2006.02.22. 14:30
Egy Los Angeles-i bíró március elején megtiltja majd, hogy a Google keresőjében megjelenítse a Perfect 10 erotikus szájtról származó, meztelen nőket ábrázoló képeket. A gyakorlat a felperes szerint sérti a szerzői jogokat és a cég üzleti érdekeit. A Google azzal védekezett, hogy a képek nem igazán kreatívak, és csak a szexuális vágy felkeltésére utaznak, de a bíró szerint profi, "helyenként ízléses" fotókról van szó.

Előzetes bírói végzéssel készül megtiltani egy Los Angeles-i bíró, hogy a Google képkeresőjében megjelenítse a Perfect10.com erotikus szájton található meztelen nőket ábrázoló képek kicsinyített változatait. "A bíróság ezennel megállapítja, hogy a Google a thumbnailek [bélyegméretű képek] létrehozásával és megjelenítésével valószínűleg megsérti a P10 szerzői jogait" - írta indoklásában A Howard Matz kerületi bíró pénteken. Matz március 8-án előzetesen megtiltja majd a Google-nek a képek megjelenítését, addig hagy időt az érintett felek ügyvédeinek, hogy dolgozzanak a pontos szövegen.

Üzleti érdekeket sért?

#alt#
Hárman a Perfect 10-ből
A Google, amely már bejelentette, hogy mindenképpen fellebbez a végzés ellen, azt állítja, hogy a döntés a keresőjében megjelenített képek túlnyomó többségét nem érinti. Michael Kwun, a Google tanácsadója egy az ítéletre reagáló közleményben azt írta, hogy a cég reméli: az ítélet csak a Perfect 10-hez kapcsolódó képekre vonatkozik majd. De ha a Google az esetleges további perekben is alulmarad a Perfect 10-nel szemben, az komoly következményekkel járhat a keresőre nézve, hiszen bárki alappal perelheti a céget a thumbnailek közzététele miatt.

A Perfect 10, amely "a világ legszebb természetes nőiről" közöl aktfotókat, fizetős szájt: egy háromnapos próbakör 2,95 dollárba kerül, egy hónapra 25,50, fél évre 99,50 dollárba kerül az előfizetés. A cég először 2004 novemberében, másodszor tavaly augusztusban perelte be a Google-t, mert a cég szerinte sértette üzleti érdekeit azzal, hogy szerverein több mint 3000 a Perfect 10-ről származó képet tárolt és tett közzé azoknak, akik meztelen nőkre kerestek a neten.

A cég arra panaszkodik, hogy gátlástalan netkalózok befizetik az előfizetési díjat, aztán lelopják a képeket és mindenféle szájtokra felpakolják őket - az utóbbi szájtok nem egyszer éppen a Google hirdetési rendszerén át értékesített reklámokból élnek. Ráadásul a Google keresője okostelefonokon is használható, ami egyértelműen sérti a Perfect 10 üzleti érdekeit, mert a cég az angol Fonestarz-on keresztül mobiltulajdonosoknak is árulja azokat.

Profi és helyenként ízléses

#alt#
Lopott thumbnail a Google képkeresőjében
A Google védekezésében azzal érvelt, hogy a Perfect 10-en közölt aktfotók nem kreatívak, mert a szájt a fényképek tárgyát (a meztelen nőket) hangsúlyozza, és mert a P10 feltételezi, hogy akik a képeire keresnek, valójában a modellek iránt érdeklődnek, és szexuális kielégülésre vágynak. Matz bíró azonban elvetette az érvet: szerinte a P10-en közölt fotók "professzionális, képzett és helyenként ízléses" művészi munkára utalnak. A bíró szerint lényegtelen, hogy a képek alulöltözött vagy éppen meztelen nőket ábrázolnak, mert ilyesmi kedvenc tárgya volt a művészeknek már a Milói Vénusz megszületése előtt is.

Nem ez az első eset, hogy a Google, amely a gyors elérhetőség érdekében indexeli és saját szerverein tárolja, amit a neten talál, beleszalad egy szerzői jogi perbe. Tavaly márciusban az AFP francia hírügynökség tiltakozott bíróságon amiatt, hogy a Google News-ban szerepelnek az ügynökség fizetős cikkeinek címei és bevezetői, szeptemberben pedig az Authors Guild, az amerikai szerzők szövetsége perelte be a céget a könyveket válogatás nélkül beszkennelő Google Print projekt miatt.  • Hírek
  • Bankszámla