Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Linkeltérítés a Miniszterelnöki Hivatal weboldalán

2001.11.02. 12:01
Csütörtökön különös meglepetésben lehetett része a Miniszterelnöki Hivatal weboldalát böngésző internetezőknek. Az "Elektronikus kereskedelem, elektronikus kormányzat, polgárbarát közigazgatás" című előadásvázlat egyik linkjére kattintva ugyanis egy erős pornóoldallal találták szembe magukat, noha a link szövege szerint az EU digitális aláírásról szóló irányelvére mutat.
Csütörtökön még Sík Zoltán informatikai kormánybiztos is úgy tudta, hogy feltörték a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) honlapját. "Már folyik a helyreállítás - mondta a kormánybiztos az MTI-nek nyilatkozva - "a szakemberek jelenleg azt vizsgálják, hogyan tudták feltörni a honlapot. Igazán az lesz komoly feladat, hogy megtalálják, milyen biztonsági rést hagyott a szoftvergyártó".

Megváltozott a link célpontja

Biztonsági résről azonban esetünkben nincs szó, mindössze figyelmetlenségről: februárban, amikor a linket elhelyezték, az még jó helyre mutatott, a szerkesztőnek azonban elkerülte figyelmét az oldalon olvasható figyelmeztetés, hogy az Eudor.com címen elérhető tartalom májustól hivatalos EU-s címre költözik. Az oldal azonban sokáig az eredeti címen is elérhető volt, mígnem november elsejével végleg megszüntették a régi elérhetőséget.

Pornóreklám az eredeti oldalon

Az Eudor.com domaint eladásra kínálják, legalább 550 dolláros ajánlatokat várnak a névért. Az oldalt nem vették le, hanem - vélhetően a magas nézettség reményében - egy pornóoldal nagyméretű reklámja látható rajta. Ezt látták azok az internetezők, akik a Miniszterelnöki Hivatal weboldalán a régi linkre kattintottak.

A MEH oldalán olvasható szövegből azóta levették a linket. Ha valaki az EU-s irányelveket szeretné olvasgatni, erre a linkre kell kattintania: http://europa.eu.int/eur-lex/.