András, Andor
-3 °C
3 °C

A Metallica megtért a nethez

2003.06.05. 00:12
A Metallica csütörtökön indítja el a Metallicavault.com oldalt, ahonnét koncertvideókat és számokat lehet majd letölteni. A három éve a Napstert is beperelő metálzenészek most azt állítják, hogy korábban csak a rossz minőségű kópiák miatt ellenezték a fájlcserét.
Az oldal csak azoknak lesz ingyenes, akik megvásárolják a Metallica új albumát, a St. Angert, ami szintén csütörtökön jelenik meg, írta a News.com. A CD-tokban egy egyedi kód lesz, ezzel lehet majd belépni az oldalra és letölteni a koncertvideókat és az újonnan megjelentetett számokat.

"Mi mindig is azt szerettük volna, hogy a rajongók online is hozzáférjenek a zenénkhez - mondta Lars Ulrich, a zenekar dobosa. - De az eddigi terjesztési módszerek egészen mostanáig nem biztosították azt a minőséget, amit a rajongóink elvárnak tőlünk."

Divat lett

Úgy látszik tehát, hogy a Metallica netellenes korszaka véget ért, és a zenekar csatlakozik azokhoz a zenészekhez és kiadókhoz, akik online hirdetik albumaikat. A közelmúltban például Madonna tette letölthetővé American Life című számát másfél dollárért a Madonna.com-on. (Persze ő sem nagy barátja a fájlcserének: amikor a szám megjelent a P2P-hálózatokon, hatalmas tömegben árasztotta el a rendszereket hamis fájlokkal. Emiatt rövidesen fel is törték az énekesnő oldalát.

Amikor a fájlcsere virágzásnak indult, a Metallica tagjai voltak az elsők, akik tiltakoztak a jelenség ellen. 2000 áprilisában be is perelték a Napstert, egyúttal több mint 335 ezer, Metallica-számokat megosztó felhasználó napsteres nevét gyűjtötték össze. A zenekar nem kívánta beperelni a felhasználókat, de követelte kitiltásukat a hálózatról.

Nem a lopás bántotta őket

A zenekar most már azt állítja, hogy korábbi ellenérzéseik pusztán a cserélgetett felvételek rossz minőségének szóltak, nem pedig a "lopásnak", ahogy akkoriban nevezték a fájlcserét, ki tudja miért. A Metallica keresetét később egyesítették több hasonló keresettel, ezek a perek akkor zárultak le, amikor a szövetségi bíróság a jogvédett anyagok szűrésére kötelezte a Napstert.

A mostani CD-kódos konstrukció azonban már önmagában is spórolásra csábít. A felhasználók például odaadhatják a kódjukat másoknak, és cserélgethetik a letöltött számokat is. Az oldalt üzemeltető Speakeasy megnyugtatásképpen kijelentette, hogy ha mondjuk egymillió ember lép be az oldalra ugyanazzal a kóddal, lépni fognak az ügyben.

A Metallicavault.com-on három darab hatvan perces koncertfelvétel is lesz, emellett a rajongók letölthetnek és cserélgethetnek ritka, kiadatlan számokat is. Az oldalra havonta kerülnek fel új anyagok.