Ervin
14 °C
21 °C

Mikrohullámú palesztin internet

2001.04.23. 14:21
Míg az ipari országokban az emberek már drót nélkül érik el a világhálót, más államok polgárai még éppen a virtuális világ küszöbén állnak. A palesztin fennhatóság alatt álló, Jordántól nyugatra fekvő területek, illetve a Gázai övezet lakossága számára a legutóbbi időkig a telefon és a fax is luxuscikknek számított. A fax, elektronikus posta és más elektronikus átviteli eljárások használatát 1989 óta egy izraeli katonai törvény fenyegette büntetéssel.

Új korszak kezdődött a palesztinok számára, amikor 1995-ben az egyik izraeli-palesztin megállapodás (Oslo 2) határozottan engedélyezte a távközlési eszközök importját és használatát. Azonban az arab világ más részeivel ellentétben, ahol az internet a gazdaság segítségével jutott szerephez, itt inkább a politika szabta meg a feltételeket. A ramallahi Bir Zeit egyetem szerverén keresztül napjainkban több mint 180 politikai honlap, köztük a legkülönbözőbb palesztin szervezetek kiadványai érik el az internet nyilvánosságát. Rajtuk keresztül esély nyílik arra, hogy a konfliktus során képviselt nézeteik teret kapjanak az elsöprőnek érzett izraeli tájékoztatással szemben.

Maan Bseiso volt ennek a fejlődésnek az egyik úttörője. A legnagyobb palesztin ISP, a PalNet igazgatójaként jóformán elhozta az országba az internetet. Már kezdetben igen nagy volt az érdeklődés, de néhány alapvető infrastrukturális problémát meg kellett oldanunk - mondta el a Telepolis tudósítójának a 36 éves üzletember.

Az USA-ban számítástechnikát tanuló Bseiso 1994-ben a törvényi szabályozás teljes hiánya mellett indított Ramallahban egy hagyományos telefonvonalakkal és modemekkel felszerelt e-mail szolgáltatást. Az izraeli megszállás alatt a telefonhálózat csak gyéren épült ki, és igen rossz állapotban volt. Ezt vette át és modernizálta az újonnan alapított palesztin telefontársaság, a PalTel. Az átmeneti időkben egy közös izraeli-palesztin bizottság alá tartozott a hálózat - mondta Bseiso. Bérelt vonalakra lett volna szükségem, és hónapokig szaladgáltam az egyik helyről a másikra. Senki nem érezte magát illetékesnek.

Egy évvel később Bseiso egy Tel Aviv-i kereskedelmi kiállításon találkozott a Breezecom, egy mikrohullámú átvitelre szakosodott izraeli cég képviselőivel. Akkor merült fel az ötlet, hogy az intranethez használt eszközök hatósugarát esetleg nagyobb antennákkal megnöveljék. Az első kísérletek során 30 kilométeres területet sikerült lefedni. Bseiso úgy emlékszik, még a Breezecom sem hitt benne, hogy sikerül összehozni a mikrohullámú hálózatot. Így gyakorlatilag egy új piacot fedeztek fel a cég számára.

A berendezések megvásárlása után, de még az Oslo 2 dokumentumok aláírása előtt a start-up vállalkozás áthelyezte székhelyét Kelet-Jeruzsálem északi részébe, amely határos Ramallahhal. Itt Bseiso cége legálisan működtetett, sőt hozzáfért az izraeli telefonhálózathoz, és bérelhetett egy izraeli szolgáltatótól egy 128 KB-es vonalat is. A jelet Jeruzsálemből mikrohullámon küldte a dimbes-dombos Ramallahba, ahol minden komolyabb kiemelkedésen vevőberendezéseket és erősítőket szereltek fel.

A Bseiso által használt nagyfrekvenciás jelet rendszerint a hadsereg alkalmazza. Itt viszont folyamatosan változott a hullámhossz, és így csak igen nehezen volt lehallgatható. Amikor a PalTel átvette a hálózatot, a mikrohullámú rendszert jórészt feladták. A PalNet jelenleg a palesztin telefontársaság legfontosabb bevételi forrása. A kezdeti 50 felhasználóval szemben ma már 8 ezer előfizetője van. Azóta a palesztin ügyfelek már tíz ISP szolgáltatásai közül válogathatnak.

A mai napig a legnagyobb közöttük a PalNet, amely 1996-ban rendezte be a ramallahi K5M-et, az első palesztin internetes kávézót, és ma már a palesztin minisztériumok, és néhány egyetem internetes jelenlétét is biztosítja. Az összes felhasználó száma így már eléri a negyedmilliót - becsüli Bseiso. A magánfelhasználók közül azonban sokan nem tudják fizetni a havi 25 dolláros előfizetési díjat, így nemrégiben bevezették az Internet-Card hozzáférést. Ennél szabadon lehet beosztani az előre meghatározott online időt.

A PalTel működése ma még teljes egészében a Bezeq izraeli telefontársaságtól függ. A palesztin szervereket ugyanis igen könnyen ellenőrizheti az izraeli hatalom. A politikai indíttatású beavatkozásoktól azonban nem tartanak sem az izraeli, sem a palesztin üzletfelek. Az internetet nem lehet cenzúrázni - jelentette ki egy aktivista. Ha úgy adódik, eszerűen átállunk egy külföldi szerverre. Ott nem hiszem, hogy bármit tudna Izrael ellenőrizni.

Ezzel párhuzamosan a palesztin hatóságok is szeretnének néhány dolgot cenzúrázni, de ehhez nem rendelkeznek a megfelelő műszaki háttérrel. A teljes palesztin háló lekapcsolásának lehetőségét azonban teljesen kizárja Samer Sabri, a PalNet egyik menedzsere. A Bezeq egy magáncég, aki pénzt keres a velünk való együttműködésből. Vagyis egy ilyen lépéssel Izrael a saját gazdaságának ártana - jelentette ki.