Benedek
-5 °C
5 °C

Levetették a Miró-logót a Google nyitóoldaláról

2006.04.21. 15:40
A Google-nak szokása megváltoztatni saját nyitóoldali logóját. Karácsonyi hópihék helyett azonban most egy festő munkáiból gyúrták újra az emblémát. Na de a szerzői jogok...
#alt#
A mirós Google-oldal

A Google április legemlékezetesebb napjának Joan Miró születésének 113-ik évfordulóját tarthatta, ugyanis április 20-ára a keresőmotor nyitóoldalán a logót Miró-művek részleteivel helyettesítették.

A sajátos megemlékezés a tengerentúlon nem keltett különösebb feltűnést, már csak azért sem, mert odaát nem annyira közismertek a festő munkái. A keresőóriás szerencsétlenségére azonban a Miró család örökösei és az amerikai Művészi Jogok Szövetségének (ARS) munkatársai is a Google keresőjét használják.

A mirós keresőoldalt látva a család az ARS-on keresztül hívta fel a Google figyelmét arra, hogy igencsak sérelmezik az egyébként jogvédett művek engedély nélküli felhasználását. Az ARS elnöke, Theodore Feder a történetről beszámoló Mercury Newsnak azt mondta, a Google eljárása nem más, mint az eredeti mű eltorzítása, s így kárt okoztak a művésznek.

Egyébként a Google-nak csak annyit kellett volna tennie, hogy ír egy levelet az ARS-nek, akik megkérdezték volna a művész örököseit arról, hogy engedélyezik-e a kérdéses mű vagy műrészlet felhasználását, magyarázza Feder.

A Google-nél viszont úgy döntöttek, ennyit nem ér meg az egyébként kétségtelenül impozáns alkalmi logó, és inkább visszatették a Ruth Kedar-féle eredetit. A keresőcég közleményben sietett megvédeni magát: ők csupán meg akartak emlékezni a festőről, és nem gondolták, hogy ezzel szerzői jogot sérthetnek.

Azért gondolni éppen gondolhattak volna rá, hiszen még 2002-ben Salvador Dalíra emlékeztek hasonlóképpen. És a művészek jogait védő szervezet akkor is megkérte őket, hogy előzetes engedély nélkül ne hasznosítsák a műalkotásokat logójuk kiszínezésére.

Ugyanakkor a Google logóarchívumában számtalan olyan embléma látható, melyeket a cég korábban felhasznált. Így például Mozart, Da Vinci, Van Gogh, Monet, Einstein vagy Michelangelo egy-egy évfordulójára is speciális Google-emblémával emlékeztek. #alt#