Álmos
0 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Új időszámítást hoznak a mobilok az internetre

2008.06.11. 21:16
A mobileszközök pár éven belül fenekestül fel fogják forgatni az internetet - ebben az egy dologban értenek egyet az USA Today által végigkérdezett iparági szereplők, de hogy ki és mivel fog győztesként kijönni a nagy kavarodásból, egyelőre megtippelni sem meri senki.

Akár az is lehet, hogy egy teljesen új cég jön elő valami új ötlettel, és egy mobilokra optimalizált online technológiával, vagy üzleti modellel elsöpri az olyan óriásokat, mint a Google és a Yahoo. Ugyanúgy, ahogy azok tették az internet hőskorának óriásaival, az AOL-lal és a Netscape-pel.

Ma egymilliárd ember csatlakozik számítógépről az internetre, és több mint hárommilliárdnak van mobiltelefonja, 2010-re eléri a számuk a négymilliárdot is. Egyre jellemzőbb lesz a mobilban az internetelérés, és éveken belül eljön az idő, amikor nem az egér, a billentyűzet és a nagy monitor lesz az átlag internetező társa, hanem az apró (érintő)képernyő.

Az internetes üzletbe a pénzt jelenleg szinte kizárólag a hirdetések hozzák, amelyek nagy része a keresőmotorokhoz köthető. A mai hirdetési módszerek azonban mobileszközökön teljesen használhatatlanok: a fizetett linkek és bannerek egyszerűen túl sok helyet foglalnak el a képernyőből. Márpedig a mobilnetes keresők piaca kész aranybánya: felmérések szerint ma évi 700 millió dolláros a forgalma, és öt éven belül 2,2 milliárdos lesz.

Mindenki másképp próbálkozik megbirkózni a mobileszközök nyújtotta új kihívásokkal. A Yahoo idén nyáron debütáló OneConnect rendszerének keresője például hangfelismeréssel dolgozik: bemondjuk a kérdésünket a telefonba, és szöveges üzenet formájában kapjuk meg rá a találatokat. A Google a személyre szabott keresésekben hisz: az egyik kidolgozás alatt álló ötlet szerint a kereső bemérné a mobileszköz földrajzi pozícióját (például gps-szel), majd ennek megfelelően szűkítené a kereséseket. Például ha éttermet keresünk egy adott városban, automatikusan azokat adná találatként, amelyekhez éppen közel vagyunk.