Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Új domén a mobilszájtoknak

2005.07.12. 12:13
A .mo már foglalt, a .mobil túl hosszú - a net doménfelügyeleti szerve, az ICANN úgy döntött, .mobi-nak hívják majd az új felsőszintű domént, amelynek célja, hogy utcai netezésre buzdítsa az analóg gondolkodású mobiltulajdonosokat.

Új felsőszintű doménnév bevezetéséről döntött hétfőn a netes címeket felügyelő szervezet, az ICANN, hogy jobb belátásra bírja a telefonos netezéstől látványosan ódzkodó felhasználókat.. A .mobi címre végződő weboldalakon kifejezetten mobiltelefonokra szánt tartalom kap majd helyet, a tervek szerint 2006 elejétől.

A tizenegy tagú egységfrontba tömörült ötletgazdák - köztük az Ericsson, a Microsoft, a Nokia, a Samsung, a T-Mobile és a Vodafone - másfél éve lobbiznak a szigorú ICANN-nél egy mobildomén bevezetéséért. A szervezet, amely az URL-végződések megkerülhetetlen döntnöke, luxemburgi ülésén határozott a .mobi mellett, és egyúttal beleegyezett, hogy az új doménnel kapcsolatos ügyek intézésére külön szervezet alakuljon, amit mTLD top Level Domain Ltd-nek hívnak.

Rick Fant, aki a Microsoftot képviseli majd az új cég vezetésében, a többi résztvevővel együtt azt gondolja, hogy a mobil internetezés azért nem terjedt el, mert bár a hálózat, a technika és az eszközök is jó ideje megvannak, a telefontulajdonosok nem lehetnek biztosak benne, melyik webszájt működik majd a mobilon, és melyik törik darabokra vagy bizonyul teljes egészében letölthetetlennek. Most kevés weboldal-tulajdonos gondol arra, hogy PDA-ra és kis kijelzős mobilra optimalizálja weboldalát, és még kevesebben tudatják a telefonos felhasználókkal, hogy hordozható készülékkel is élvezhető szájtra tévedtek.

A web apjának nem tetszik a fia

A mobiltelefon-tulajdonosoknak mindössze 12-14 százaléka használja netezésre telefonját, de nagy részük Japánban és Dél-Koreában teszi - az európai és amerikai felhasználók tartózkodnak a mobil netezéstől, a szakértők szerint azért, mert a web mostani formájában nem elég felhasználóbarát.

Ugyanerre a következtetésre jutott nemrégiben maga a világháló szülőatyja, Tim Berners-Lee, aki a svájci CERN részecskegyorsító laborjában unatkozva találta fel a webet 1990-ben. Egy tavaszi tamperei konferencián Berners-Lee azt állította, hogy a mobil internet terjedésének legfőbb akadálya éppen saját találmánya, vagyis inkább azok a webfejlesztők és -dizájnerek, akik a tervezéskor nem gondolnak a mobil felhasználókra, és a most még lassú, kis képernyős hordozható eszközökkel élvezhetetlen oldalakat gyártanak.

Kár, hogy nem .kannyka

A .mobi a tizenhetedik felsőszintű domain, amelyre az amerikai kereskedelmi minisztérium által a doménregisztráció felügyeletével 1998-ban megbízott ICANN áldását adta. Legutóbb a .jobs. a .travel és a .sex doméneket fogadta el a szervezet, a .mobi-hoz hasonlóan az egyes területeken érdekelt lobbik nyomásának hatására.

Azt viszont nem tudni, hogy a mobildomént miért éppen .mobi-nak nevezték el, hiszen ezen a néven csak a hollandok emlegetik mobiljukat. A Reuters gyorslistája szerint a belgák GSM-nek, a németek handy-nek, a franciák portable-nek vagy mobile-nek, az angolok mobile-nak, az amerikaiak cell-nek, a svédek a magyarokhoz hasonlóan mobilnak, a finnek pedig kannyká-nak hívják a mobiltelefont. Sok más választása persze nem volt az ICANN-nek: a .mo végződés már foglalt, Makaóhoz tartozik; a .mob angolul azt jelenti, hogy maffia, és vidám netezés helyett forgótáras leszámolást idéz; a .mobil pedig egyszerűen túl hosszú.