István, Vajk
17 °C
34 °C

Egymásnak küldik az adást az online kalózrádió hallgatói

2002.07.04. 14:04
Sorra csuknak be a zenecserélő hálózatok a kiadók jogi intézkedéseinek köszönhetően. Az utóbbi idők titkos tippjének számító Audiogalaxy gyakorlatilag használhatatlanná vált, mivel letiltották hálózatáról a jogvédett zenéket. Alighanem a fejleményekre válaszul született meg egy új típusú online kalóz rádióadó. A Streamer leírása szerint a magyar fejlesztésű Világrádióhoz hasonlít, hiszen a felhasználók láncszerűen maguk is adóként működnek, és ezen kívül akár maguk is adást indíthatnak.
A Streamer projekt jócskán megnehezítheti a zenei kalózok elleni harcot. A modell alapötlete ugyanis az, hogy gyakorlatilag bárki egy 56k-s modem birtokában elindíthatja a saját online rádióadóját.

Inkognitóban sugároznak

A digitális adást ennek során az egyik hallgató továbbítja a másiknak, és rejtve marad, hogy az adó a zenei anyag kiindulási forrása, vagy ő is csak továbbítja valahonnan. Ennek során egy fatörzsszerűen szétágazó struktúra alakul ki, mert az egyes hallgatók több társuknak továbbítják az adást. A hallgatók számát a kiindulási forrás sávszélessége sem korlátozza.

A modell a WinAmp-hoz tartozó ShoutCast.com kínálatára emlékeztet, melynek működését licencdíjak fizetésével biztosítják, és az adók is pontosan beazonosíthatók. A magyar fejlesztésű Világrádió az adás továbbításának elvében hasonlít. Itt a program a központi szerverrel arra az időre veszi fel a kapcsolatot, hogy megtudhassa, a közelében milyen hallgatók segítségével juthat a kínálatban szereplő magyar nyelvű adók láncszerűen terjesztett műsorához.

Még csak béta

A Streamer még nem valami felhasználóbarát, a fejlesztők egyszerűsíthetnék a konfigurálás lépéseit. A program jelenleg bétaverzióban működik, és az ötletgazda a honlapján javításokat ígér. Annyiban sem biztatja sok jóval az újdonság kipróbálóit, hogy adás (a lánc) megszakadását esetleg hosszabb szünetek kísérhetik.

A program az aktív adók listáját betöltve folyamatosan nyomoz az újabb források iránt. Ezeket minden futtatás után el is menti, és legközelebb sorban le is kérdezi. A lista automatikusan bővül más gépek gyűjteményével is, és folyamatosan eltűnnek belőle a használhatatlanná vált források.

Keresi a közeli láncszemet

Ha a felhasználó kiválaszt egy adót, a program keresni kezdi az adást éppen fogadó gépeket, melyekhez csatlakozni tud. A zene lejátszását a számítógépre telepített MP3-lejátszó végzi. A Streamer a WinAmp-pal együtt tud működni, a Media Playerrel kevésbé.

Még ha az online adó nem is olyan praktikus megoldás, mint a sokmillió szám közötti turkálást lehetővé tevő cserebörzék, sok kis rádióadó beindításával világossá válik, milyen kilátástalan a zenei ipar harca a számok terjedésének megakadályozására. Hiszen a felhasználót semmi nem gátolja abban, hogy megszerezze a szükséges szoftvereket, és az online sugárzott számokat viszonyleg egyszerűen MP3 fájlokká alakítsa.