Aliz
6 °C
14 °C

Egymásnak küldik az adást az online kalózrádió hallgatói

2002.07.04. 14:04
Sorra csuknak be a zenecserélő hálózatok a kiadók jogi intézkedéseinek köszönhetően. Az utóbbi idők titkos tippjének számító Audiogalaxy gyakorlatilag használhatatlanná vált, mivel letiltották hálózatáról a jogvédett zenéket. Alighanem a fejleményekre válaszul született meg egy új típusú online kalóz rádióadó. A Streamer leírása szerint a magyar fejlesztésű Világrádióhoz hasonlít, hiszen a felhasználók láncszerűen maguk is adóként működnek, és ezen kívül akár maguk is adást indíthatnak.
A Streamer projekt jócskán megnehezítheti a zenei kalózok elleni harcot. A modell alapötlete ugyanis az, hogy gyakorlatilag bárki egy 56k-s modem birtokában elindíthatja a saját online rádióadóját.

Inkognitóban sugároznak

A digitális adást ennek során az egyik hallgató továbbítja a másiknak, és rejtve marad, hogy az adó a zenei anyag kiindulási forrása, vagy ő is csak továbbítja valahonnan. Ennek során egy fatörzsszerűen szétágazó struktúra alakul ki, mert az egyes hallgatók több társuknak továbbítják az adást. A hallgatók számát a kiindulási forrás sávszélessége sem korlátozza.

A modell a WinAmp-hoz tartozó ShoutCast.com kínálatára emlékeztet, melynek működését licencdíjak fizetésével biztosítják, és az adók is pontosan beazonosíthatók. A magyar fejlesztésű Világrádió az adás továbbításának elvében hasonlít. Itt a program a központi szerverrel arra az időre veszi fel a kapcsolatot, hogy megtudhassa, a közelében milyen hallgatók segítségével juthat a kínálatban szereplő magyar nyelvű adók láncszerűen terjesztett műsorához.

Még csak béta

A Streamer még nem valami felhasználóbarát, a fejlesztők egyszerűsíthetnék a konfigurálás lépéseit. A program jelenleg bétaverzióban működik, és az ötletgazda a honlapján javításokat ígér. Annyiban sem biztatja sok jóval az újdonság kipróbálóit, hogy adás (a lánc) megszakadását esetleg hosszabb szünetek kísérhetik.

A program az aktív adók listáját betöltve folyamatosan nyomoz az újabb források iránt. Ezeket minden futtatás után el is menti, és legközelebb sorban le is kérdezi. A lista automatikusan bővül más gépek gyűjteményével is, és folyamatosan eltűnnek belőle a használhatatlanná vált források.

Keresi a közeli láncszemet

Ha a felhasználó kiválaszt egy adót, a program keresni kezdi az adást éppen fogadó gépeket, melyekhez csatlakozni tud. A zene lejátszását a számítógépre telepített MP3-lejátszó végzi. A Streamer a WinAmp-pal együtt tud működni, a Media Playerrel kevésbé.

Még ha az online adó nem is olyan praktikus megoldás, mint a sokmillió szám közötti turkálást lehetővé tevő cserebörzék, sok kis rádióadó beindításával világossá válik, milyen kilátástalan a zenei ipar harca a számok terjedésének megakadályozására. Hiszen a felhasználót semmi nem gátolja abban, hogy megszerezze a szükséges szoftvereket, és az online sugárzott számokat viszonyleg egyszerűen MP3 fájlokká alakítsa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?