Konrád
8 °C
26 °C

Eltűnt a webről a Microsoft

2001.01.26. 14:03
Nehéz hetük volt az MSN-olvasóknak és a Hotmail-használóknak. Először valami burleszkszerű hiba miatt tűnt el egy napra a hálóról a Microsoft teljes online infrastruktúrája, másodszor egy DoS-támadás miatt.
A Hotmailen, és az MSN-en kívül eltűnt még az Expedia.com, az Encarta.com, a Carpoint.com, sőt maga a Microsoft.com is, amikor kedden egy fröccsöntött műanyagkacsához hasonló technikai szakember valami nehezen helyrehozhatót művelt a redmondi vállalat routerével, amely azért lett volna felelős, hogy a mélyen tisztelt internetező eltaláljon a megfelelő szerverre. Az oldalak ezután huszonhárom órán keresztül elérhetetlenek voltak.

A Microsoft első közleményéből a nagyjából a fenti történet bontakozott ki - a vállalat igyekezett hangsúlyozni, hogy nem egy Microsoft-termék hibája vagy külső támadás okozta a kimaradást. Az internetes sajtó azonban szkeptikus volt az üggyel kapcsolatban.

Mindenki egy gépen

Weld Pond, az @Stake hálózati biztonsági cég fejlesztési igazgatója, úgy értékelte, hogy újabb égésbe futott a Microsoft. A Microsoft.com, amelyet decemberben ötvennégy millió látogatója volt, a világ harmadik legforgalmasabb portálja az AOL és a Yahoo! mögött. Az AOL és a Yahoo! is rendelkezik különböző hálózatokon elhelyezett tartalék domainnévszerverekkel, különböző problémák esetére. A Microsoftnál azonban minden szerver egyetlen központi szerveren keresztül tartotta a kapcsolatot a világgal.

,,Ez olyan, mintha a teljes cégvezetést egy repülőre ültetnék. Nem értem, miért így oldották meg." - mondja Weld Pond - ,,Mindössze egy DoS-támadás, és végük."

Weld Pondból a próféta szólt. Bár a Mafiaboy tavaly áprilisi tevékenysége során megkímélte a Microsoftot, a denial-of-service támadások jönnek-mennek, mint a nyári zápor.

Vonal nélkül

Szerda éjjel, miután a routerben helyreállt a rend, és megindultak a bitek, a Microsoftot már várta a hálón egy izmos DoS-attak, és minden maradt a régiben.

,,A Microsoft jelentette az FBI-nál a támadást, és azonnali intézkedéseket tett, hogy az internetezők újra elérjék oldalait" - fogalmazott a vállalat által kiadott közlemény - ,,Ezek a lépések a jövőben biztosítják, hogy a hálózatunk védett legyen az ilyen típusú támadásokkal szemben."

Daniel Todd, a Microsoft hálózatát figyelő San Mateó-i Keynote Systems technológiai igazgatója elmondta: a jelenlegi denial-of-service támadás a korábbiaktól annyiban tér el, hogy nem magukat a szervereket célozza, hanem az azokat körülvevő infrastuktúrát.

,,Ez olyan, mintha ahelyett, hogy kihúznád valaki telefonját a hálózatból, szimplán elvágnád a házába vezető telefonvonalat."