Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Másfélszeres forgalom az interneten

2008.09.12. 20:34
A fejlett országokban lassult, a fejlődőkben megmaradt az internet forgalmának növekedése.

Az internetes forgalom tovább nőtt az elmúlt években, de a gyarapodás üteme lassult. A megállapítás rendkívül fontos a szolgáltatók szemszögéből, akik így fel tudnak készülni a későbbi beruházásokra és azt is tudni fogják, mennyire kell féken tartaniuk felhasználóikat. Az Egyesült Államokban is be szoktak vezetni adatforgalmi plafonokat az elhivatott letöltők ellen, de a növekedés ütemének lassulása nagyobb szabadságot ad.

Azért jelentős visszaeséstől nem kell tartani: a TeleGeography elemzése szerint a forgalom 53 százalékkal nőtt 2007 nyaráról 2008 nyarára vizsgálva, miközben egy évvel korábban még 61 százalékos gyarapodást regisztráltak. A mostani bázis persze sokkal nagyobb volt, így bájtra leosztva biztosan nincs szó lassulásról, de arányaiban mindenkép kimutatható a különbség.

A növekedés mindenesetre elsősorban azokban az országokban mérhető, ahol még nem olyan elterjedt az internet. Az Egyesült Államokban csak 47 százalékos változásról beszélhetünk, de Amerika és a latin-amerikai államok közt már kétszeres forgalomnövekedést állapított meg a TeleGeography.

Szerencsére a rendszerek bírják a terhelést, az óceánok mélyére lefektetett optikai kábelek 62 százalékkal növelték meg a kapacitást, ami most már jóval az igények fölött van. Legalábbis a TeleGeography szerint a rendelkezésre álló sávszélesség 29 százalékát használjuk ki átlagosan. A vállalat vezetője, Alan Mauldin elmondta, hogy bár az új előfizetők száma 2001 óta csökken, a forgalom az egyre méretesebb tartalmak miatt folyamatosan nő.