Ábrahám
17 °C
29 °C

Másfélszeres forgalom az interneten

2008.09.12. 20:34
A fejlett országokban lassult, a fejlődőkben megmaradt az internet forgalmának növekedése.

Az internetes forgalom tovább nőtt az elmúlt években, de a gyarapodás üteme lassult. A megállapítás rendkívül fontos a szolgáltatók szemszögéből, akik így fel tudnak készülni a későbbi beruházásokra és azt is tudni fogják, mennyire kell féken tartaniuk felhasználóikat. Az Egyesült Államokban is be szoktak vezetni adatforgalmi plafonokat az elhivatott letöltők ellen, de a növekedés ütemének lassulása nagyobb szabadságot ad.

Azért jelentős visszaeséstől nem kell tartani: a TeleGeography elemzése szerint a forgalom 53 százalékkal nőtt 2007 nyaráról 2008 nyarára vizsgálva, miközben egy évvel korábban még 61 százalékos gyarapodást regisztráltak. A mostani bázis persze sokkal nagyobb volt, így bájtra leosztva biztosan nincs szó lassulásról, de arányaiban mindenkép kimutatható a különbség.

A növekedés mindenesetre elsősorban azokban az országokban mérhető, ahol még nem olyan elterjedt az internet. Az Egyesült Államokban csak 47 százalékos változásról beszélhetünk, de Amerika és a latin-amerikai államok közt már kétszeres forgalomnövekedést állapított meg a TeleGeography.

Szerencsére a rendszerek bírják a terhelést, az óceánok mélyére lefektetett optikai kábelek 62 százalékkal növelték meg a kapacitást, ami most már jóval az igények fölött van. Legalábbis a TeleGeography szerint a rendelkezésre álló sávszélesség 29 százalékát használjuk ki átlagosan. A vállalat vezetője, Alan Mauldin elmondta, hogy bár az új előfizetők száma 2001 óta csökken, a forgalom az egyre méretesebb tartalmak miatt folyamatosan nő.