Géza
-12 °C
-4 °C

A Microsoft bomlásától tart Bill Gates

2005.11.11. 10:30
Miközben a világ azt latolgatja, nekimegy-e a Google a Microsoftnak, és megpróbálja-e saját, hálózati alapú operációs rendszerrel elvenni Redmondtól a vezető szoftvercég címét, a Microsoft paranoiára hajlamos elnöke felismerte a veszélyt, és kiszivárgott memójában azonnali cselekvést sürget.

"A Microsoftnak mindig előre kellett látnia a szoftverbiznisz változásait, és meg kellett ragadnia a lehetőségeket, hogy vezető pozícióban maradjon" - írta a hét elején cége munkatársainak egy belső köremailben Bill Gates, a Microsoft első embere. A memó részletei - sokak szerint a cégvezetés szándékainak megfelelően - kiszivárogtak, és kedden este az emlékeztető teljes szövege megjelent Dave Winer szoftverpionír és hírblogger szájtján.

"A közelgő 'szolgáltatási hullám' igen bomlasztó lesz [a Microsoftra nézve]" - írta Gates a kiszivárgott emlékeztetőben. "Olyan versenytársaink vannak, akik megragadják majd ezeket a lehetőségeket és kihívás elé állítanak bennünket - mégis nyilvánvaló, hogy van esélyünk a vezető szerep megtartására."

Google: hajcihő vagy fenyegetés?

A Microsoft elnöke szerint a cégnek gyorsan és határozottan kell cselekednie, mert "az internet következő generációját alulról adoptált és így népszerűsödő modell alakítja, illetve olyan költséghatékony, "sima élmények", amelyek a szolgáltatások, a szoftver és néha a hardver szándékos fúziójával jönnek létre." A vezető szerep megtartása érdekében Gates változásokat sürget, amelyekhez a Microsoftnak újra kell értékelnie tevékenységét és kitalálnia, hogyan szerezhet magának az eddigihez hasonló, előkelő helyet az új platformon.

Bár Gates nem nevezi néven a Microsoft azon vetélytársait, amelyektől a leginkább tart, a köremailhez csatolta a Microsoft nemrégiben kinevezett technikai igazgatója, Ray Ozzie levelét, ami szintén nyilvánosságra került. Ozzie, a Groove Networks alapítója és az IBM Lotus Notes-ának atyja önostorozó üzenetében azt állítja, a Microsoft a nem tart ott a netes szolgáltatások terén, ahol tarthatna, és felhívja a figyelmet a "nagyon erős és eltökélt" konkurenciára, köztük elsősorban a Google-re, amelyről megállapítja: "a nagy hajcihő miatt nehéz megállapítani, hogy kezdeményezéseinek miriádja csak a reklámbevételek növekedését célozza, vagy végső soron komoly kihívást jelent majd a [Microsoft] kínálatának."

Gates, a jós

Ozzie a többi versenytárs között megemlíti még a Yahoot és az Apple-t, bár szerinte az utóbbiak kevesebb veszélyt jelentenek, mint a Google; felrója saját cégének, hogy hagyta a Skype-ot elhúzni a netes telefóniában és hogy a mobil üzenetküldésben is csak most kezdi utolérni az Egyesült Államokban népszerű Blackberryt.

Immár hagyomány, hogy Gates néhány évente előrukkol egy-egy olyan látnoki memóval, amely saját cégét hivatott új utakra terelni, a kívülállóknak pedig elárulja, mire irányt vesz a változások szelét megérző Microsoft. Éppen tíz éve annak, hogy Gates az Internet Tidal Wave (internetes árhullám) közeledtére figyelmeztetett egy memóban, és a médiumtól való kezdeti idegenkedését legyőzve merészen megjósolta, hogy a háló megváltoztatja majd a számítástechnika képét.