Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Mindenhol kutat a Microsoft új keresője

2004.07.30. 15:29
A Microsoft fejlesztés alatt álló szolgáltatása nemcsak az interneten keres, de képes felkutatni az információt még akkor is, ha az például a céges emailszerveren van egy Excel-dokumentumban. Az MSN ez év végén vagy jövő év elején vált át saját keresőtechnológiájára.
A Microsoft több mint két éve beszél olyan integrált keresési szolgáltatás kifejlesztéséről, ami egyaránt képes a helyi merevlemezeken, vállalati hálózatokon és az interneten is keresni. A cég csütörtökön bemutatta egy ilyen rendszer prototípusát, írta a Microsoft Watch.

Yusuf Mehdi, a MSN testületi alelnöke elmondta, hogy a rendszert évek munkájával fejlesztették ki. "Ez a szolgáltatás túlmutat a többin" - mondta, a versenytársakra utalva ezzel. A közelmúltban ugyanis a Google is bemutatta Puffin nevű integrált keresési megoldását, ami szintén képes a felhasználók merevlemezein is keresni.

Melléktermék

Az MSN ez év végén vagy jövő év elején vált át saját keresőtechnológiájára. Az új keresőmotor már bétatesztelés alatt áll, de egyelőre csak a weben dolgozik. Mehdi elmondta: a rendszert több microsoftos csapat együtt dolgozta ki, például az MSN-keresőt fejlesztő csoport, a Longhorn-csoport és a kutatással foglalkozó Microsoft Research.

A bemutatón Mehdi demonstrálta, hogy az MSN keresője hogyan képes felkutatni az információt, még akkor is, ha az például a céges emailszerveren van egy Excel-dokumentumban.

A kereső az új windowsos fájlrendszer, a WinFS fejlesztésének mellékterméke. A WinFS a Microsoft SQL Server 2005-ben, kódnevén Yukonban fog debütálni, és később a Longhornban, amit most 2006-ra várnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!