Viola
-5 °C
-2 °C

Microsoft -TV már jövőre?

2000.09.07. 13:07
A Microsoft jövőre gyorsuló integrációs pályára kapcsol: a böngésző és a hangfelismerő technológia után egy gyors mozdulattal a digitális televíziót is Windowshoz csapja. A következő, Whistler kódnevű operációs rendszer ugyanis a számos népszerű feladat elvégzése mellett tévézésre is használható lesz, alapkiszerelésben.

Bill Gates és szorgos csapata mindent megtesz azért, hogy a PC (és ezzel együtt a klasszikus Windows) ne menjen ki a divatból. Regéltek már Network Computerről, a kéziszámítógépek hatalomátvételéről, a játékkonzolok diadalmenetéről, a Microsoft pedig sorra jelenti be egyre használhatóbb termékeit ezeken a frontokon. A jövő legnépszerű szórakoztató eszköze azonban - PC-forradalom ide, mobiltelefonok oda - a televízió marad, csak átmegy digitálisba.

Erre a kétforintos kérdésre a Microsot agytrösztjei is rájöttek hamar, így aztán a vállalat meg is kezdte a Windows felkészítését a digitális tévéműsorok fogadására. A Windows 2000-t stabil technológiáját használó, de az átlag- és üzleti felhasználónak egyaránt készülő Whistler kódnevű oprendszer képességeit a vállalat az amszterdami International Broadcasting Convention keretein belül demonstrálja a héten. A lépés alapján az elemzők arra következtetnek, hogy a Microsot hanyagolni fogja a döcögősen induló set-top boxok piacát.

Viszlát WebTV

A Microsoft korábban erőteljesen támogatja az internetes tévékiegészítő készülékeket (set-top box). Kábelgyárat vett, felvásárolta a WebTV nevű kezdő interaktív/internetes televíziós vállalkozást, majd hardvergyárat szerzett hozzá.

A WebTV népszerűsítése egyenlőre gyerekcipőben jár
Nemrég azonban a szoftvermulti beismerte, hogy az internettel kombinált televízió lassú terjedése is megrekedt. Az elmúlt három év alatt a WebTV összesen alig több mint egymillió felhasználót szerzett, amit hamar beérhet az AOL TV, feltéve, hogy elindul. Redmondnak az AT&T kábelhálózatával is versenyeznie kellene, ám, hogy ezt elkerülje, tavaly 5 milliárd dolláros befektetéssel igyekezett meggyőzni az ország legnagyobb szolgáltatóját, hogy legalább Microsoft-szoftvert használjon. Egyelőre sikertelenül, mivel a szoftver még nincs kész.

A Microsoft augusztus végén saját kezébe vette a WebTV irányítását, hogy a továbbfejlesztett változatában a televízión böngészés helyett a digitális videofelvétel és az interaktivitás erősödjön. Ez immár saját tervezésű processzorral fog megvalósulni Ultimate TV néven.

Digitális televíziózás számítógépen

A Microsoft közeljövőképében a személyi számítógépet multimédiás szórakozatóközpontnak képzeli el a lakás közepén. A tévé, a videó meg minden egyéb ezen keresztül kapja majd a felhasználó otthonába érkező digitális jeleket. Ed Graczyk, a Microsoft TV elnöke azt nyilatkozta, a Whistlerbe épített funkciót egy másik célcsoportnak készítik, mint a set-top boxokat, így utóbbiak sem tűnnek majd el az üzletekből.

Piaci elemzők közül többen arra fogadnak, hogy a Whistlerhez készülő hardverelemek később helyet kaphatnak a digitális set-top boxokban is. Mivel a PC-khez általában komoly mennyiséget szoktak gyártani, nem kizárt, hogy ezzel kialakulhat egy kváziszabvány a számítógépes televíziózásra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!