MSZP-Netprogram 100 milliárdból

2000.05.30. 10:26
A fejlődés kerékkötőjének tekintett, az informatikai eszközökre kirótt vámok eltörlését szorgalmazza egyebek mellett az MSZP szakértői által kidolgozozott Nemzeti Netprogram, amely szerintük 100 milliárdba kerülne. A szocialisták szükségesnek látják egy állandó parlamenti bizottság felállítását is, illetve az egyértelmű informatikai jogszabályok meghozatalát - mondta el az Indexnek Molnár Gyula, az MSZP alelnöke. Netprogramjukat a szocialisták a hét elején esedékes utolsó szakmai vita után hozzák nyilvánosságra.
A szocialisták álláspontja szerint az általuk kidolgozott, 100 milliárd forintos költségvetési támogatást igénylő Nemzeti Netprogram a világ élvonalába állítaná Magyarországot.

Állandó parlamenti bizottság felállítása szükséges lenne

Molnár Gyula, az MSZP alelnöke egy állandó parlamenti bizottság felállítását szorgalmazza
Molnár Gyula, az MSZP alelnöke az Indexnek kifejtette: elismerik Sík Zoltán, a frissen kinevezett informatikai kormánybiztos szakmai hozzáértését, viszont szerintük egy ilyen kulcságazatban egy politikailag súlyosabb személy jobb érdekérvényesítő lehetőségekkel rendelkezne.

A politika egyrészt azzal segítheti az informatikai ügyét, hogy beszél róla, vagyis napirenden tartja a témát - jelentette ki Molnár Gyula. Ezen kívül a közigazgatáson belül is helyre kellene tenni ezt a kiemelt ágazatot. Ehhez az első, a szocialisták által is üdvözölt lépést az informatikai kormánybiztos kinevezése jelentheti. Viszont a szocialisták ezen kívül szükségesnek látják még egy állandó parlamenti bizottság felállítását is, illetve az egyértelmű informatikai jogszabályok meghozatalát.

A vámok eltörlése csak 10 milliárdos kiesést okozna

Az MSZP azt sürgeti, hogy az ország minél előbb csatlakozzon az informatikai termékek vámját eltörlő szingapúri egyezményhez. A fejlődés kerékkötőjének tekintett vámok eltörlése közel sem okozna 30 milliárd forintos bevételkiesést, a szocialisták szakértői ezt az összeget kevesebb mint 10 milliárd forintra becsülik. A vámkiesés miatti bevételcsökkenést ráadásul kompenzálhatná a megugró kereslet okozta plusz áfa-bevétel.

Az SZDSZ szintén diákkedvezményt szorgalmaz

A szabaddemokraták támogatják a kormány azon javaslatát, amely lehetővé teszi, hogy a munkavállalók fél áron juthassanak számítógépekhez. A párt közleménye szerint lehetővé kell tenni azt is, hogy tízéves kortól minden tanuló családja, másodévtől minden egyetemista és főiskolás is fél áron juthasson számítógéphez. Az SZDSZ szerint Magyarországon radikálisan növelni kell a számítógéppel rendelkezők és az internet-felhasználók körét. Közleményükben arra hívják fel a kabinet figyelmét, hogy a számítógép-vásárlási akcióval egy időben dolgozzon ki tervet az internetezés költségeinek csökkentésére is.

A szocialisták elképzelései szerint a diákigazolvánnyal rendelkezők 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak számítástechnikai eszközöket. Eddigi egyeztetéseik alapján a különböző forgalmazói körök ehhez 25 százalékkal hajlandóak hozzájárulni, tehát az államra már csak a 25 %-os költség átvállalása marad. Hasonló modell Svédországban működik - mondta el Molnár Gyula.

A kihívásokra az informatikai képzés fejlesztésével, és az általános oktatás szintre emelésével lehetne válaszolni. Ugyanebbe a körbe tartozna még például a Sulinet program élénkítése is.

Ingyenes internet-hozzáférést a kistelepüléseken

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy sokakat a hardverárak mellett a magas távközlési költségek vágnak el az internettől. Emiatt a távközlési monopólium mielőbbi leépítésén kell munkálkodni.

Különösen hátrányos helyzetben vannak a kistelepülések, mivel azon a szinten megtörik az amúgy sem fényes magyar informatikai statisztika, ezért az MSZP szerint a városnál kisebb településeken be kellene vezetni az ingyenes internet-hozzáférést és -használatot.

100 milliárd forintos költségvetési támogatás

A szocialisták álláspontja szerint az általuk kidolgozott Nemzet-Netprogram - amely a világ élvonalába állítaná Magyarországot az informatika területén, és két év alatt megvalósítható - 100 milliárd forintos költségvetési támogatást igényelne. Ez a Postabank konszolidációjának 60 százalékát jelenti, vagyis kellő politikai szándék mellett az ország megtehetné ezt a minőségi ugrást.

A stratégiai program munkaváltozata egyelőre nem publikus, de a hét elején esedékes utolsó szakmai vita után a Netprogramot a nyilvánosság elé tárják.  • Tippek
  • Hírek