Lujza
-2 °C
13 °C

Netpártosodik a Munkáspárt

2003.01.28. 11:59
A szélsőbaloldali Munkáspárt - a magyar politikai pártok közül szinte egyedüliként - már többször felkarolta az internetről, vagy az internetezők köréből indult civil kezdeményezéseket. Emlékezetes, hogy a párt tavaly a modemes internetezők érdekeit védő egyesülettel, a Netérttel együtt demonstrált az Informatikai és Hírközlési Minisztérium előtt az internethívások magas telefontarifái ellen, most pedig nyílt levélben fordult a Miniszterelnöki Hivatalhoz a nyílt forráskódú szoftverek mellőzése miatt a közbeszerzési eljárások során.
"Megdöbbenéssel vegyes felháborodással olvastunk a Közbeszerzési Értesítő 2003/1. számában arról, hogy a magyar állam mintegy 11,25 milliárd forint értékben vásárol zárt forráskódú szoftvert. Mi, mint a nyílt forráskód támogatói, használói, szeretnénk felhívni a figyelmet ezen tevékenység értelmetlen voltára, és arra, hogy ez a pénz nem a magyar informatika és a magyar információs társadalom fejlődését, Európához való felzárkózását szolgálja. Az Európai Unióban és a világ számos más helyén a kormányzati szervek egyre komolyabban számolnak a nyílt forráskódú rendszerekkel - elsősorban azoknak biztonságossága és alacsony tulajdonlási költségei (TCO) miatt." - áll a Munkáspárt nyílt levelében, amelyből kiderül: a párt állami szinten kizárólag nyílt forrású szoftver támogatását tartja elfogadhatónak.

Megtakarítás és lendület

A Munkáspárt úgy véli, hogy ezek a rendszerek teljes mértékben ellenőrizhetők, rugalmasak, a ma ismert legnagyobb fokú biztonságot nyújtják, teljesítményük pedig jóval nagyobb a zárt forrásúaknál. Számos hazai és külföldi tanulmány, elemzés készült már arról, hogy a közigazgatásban, az iskolákban - vagy akár a Parlamentben - hogyan használhatók igen hatékonyan a nyílt forráskódú szoftverek. A Munkáspárt szerint szükséges lenne megvizsgálni, hogy a fenti pénzösszegből vásárolt szoftvertermékek kiválthatók-e nyílt forráskódú programokkal, rendszerekkel; hiszen ha ez megtehető, akkor igen jelentős megtakarítással lehet számolni, az így megtakarított pénzeszközöket pedig a hazai szoftverfejlesztések pályázatos formában történő támogatására lehetne fordítani, "ami soha nem látott lendületet adhatna az egész hazai informatikai szektornak".