Jenő
-3 °C
6 °C

Legyen ön is filmrendező!

2002.01.25. 15:46
A flash-pluginnel felszerelt felhasználók percek leforgása alatt saját filmet rendezhetnek a DFILM oldalán. Az internetfilmes portál tréfás ötletének licenszeléért jómódú vásárlók jelentkeztek.
A történet 1994-ben kezdődik, amikor egy maroknyi fiatal utópista lendülettel megalapította a Low Res filmfesztivált, amely az egyik első internetes filmes akció volt. Négy éves elszigetelt vegetálás után a Low Res kisvállalkozássá alakult DFILM néven, azzal a szándékkal (mission), hogy az internetre alkalmazott filmművek népszerűsődésével maga is kiemelkedjen a honlapsivatagból. Mindezt azon pofonegyszerű megfontolás alapján, hogy a világon egyre több embernek lesz digitális kamerája, vágószoftvere, és ötlete - tömören a digitális világra újdonsült filmkészítők drabális méretű felhozatala leselkedik, amelyből jó eséllyel lehet kiválasztani a jövő megbecsült filmeseit (konzoltarantínókat, konzolriefenstahlokat).

A DFILM utazó digitális filmfesztiválján (a Low Res vonalat ugyanis nem ejtették) manapság már teljesen bekarrieresedett alkotók munkái láthatók - az évek során kiemelt figurák most olyan cégeknél dolgoznak, mint az MTV vagy az Industrial Light and Magic.

A cég honlapján most bárki bepróbálkozhat egy primitív rövidfilm összeállításával.

Bevezetés, tárgyalás, befejezés

santana sez
Jelenet Mighty Namurdze Majmok című filmjéből
A MovieMaker 2.0 - mondjuk ki - a flash-animáció csodája.

A rendező először is kiválasztja a jelenet helyszínét és a megfelelő égboltot. Ezután a szereplők által eljátszandó szituációt választja ki (találkozás, üldözés, ismerkedés, monológ). Rögtön ezután kiválasztja a szereplőket - a választék nagy mennyiségű legófigurától, a hegyi majmon és Uncle Samen keresztül a ganxtarapperig terjeszkedik.

Ezt folyamat egy döntő pontjának tekinthető dialógusírás követi, majd zeneválasztás, és a rendkívül elegáns főcímválasztás következik.

A kész mozit még száradás előtt el lehet postázni a megfelelő ismerősnek és mindenki vidám.

Stúdiót minden háztartásba!

Szemle

Razzo Mortale : Breaking News
Seven Sielberg : The Chase
Shaft Fényműhely: The Happy Fuckeerz
Mighty Namurdze: Piknik majommal

A MovieMaker második verziójának tudása úgyszólván végtelen: a filmekben használatos helyszíneket és szereplőket a tulaj saját maga által elképzelt és megalkotott helyszínekkel és szereplőkkel egészítheti ki (idegenül: kusztomizálható).

Az izgalmas interaktív szórakázási lehetőségre és az abban rejlő memetikus potenciálra sok weben mozgó cég felfigyelt - és bár a DFILM-nek nem volt célja vektoranimációkkal kereskedni, az ajtajuk előtt toszorgó üzletemberek láttán mégis a licenszelés mellett döntöttek.

A filmkészítőt így már saját szerverén tudhatja a Mistic Beverages nevű szódagyár és a Yahoo! nevű internetes keresőportál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?