Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Legyen ön is filmrendező!

2002.01.25. 15:46
A flash-pluginnel felszerelt felhasználók percek leforgása alatt saját filmet rendezhetnek a DFILM oldalán. Az internetfilmes portál tréfás ötletének licenszeléért jómódú vásárlók jelentkeztek.
A történet 1994-ben kezdődik, amikor egy maroknyi fiatal utópista lendülettel megalapította a Low Res filmfesztivált, amely az egyik első internetes filmes akció volt. Négy éves elszigetelt vegetálás után a Low Res kisvállalkozássá alakult DFILM néven, azzal a szándékkal (mission), hogy az internetre alkalmazott filmművek népszerűsődésével maga is kiemelkedjen a honlapsivatagból. Mindezt azon pofonegyszerű megfontolás alapján, hogy a világon egyre több embernek lesz digitális kamerája, vágószoftvere, és ötlete - tömören a digitális világra újdonsült filmkészítők drabális méretű felhozatala leselkedik, amelyből jó eséllyel lehet kiválasztani a jövő megbecsült filmeseit (konzoltarantínókat, konzolriefenstahlokat).

A DFILM utazó digitális filmfesztiválján (a Low Res vonalat ugyanis nem ejtették) manapság már teljesen bekarrieresedett alkotók munkái láthatók - az évek során kiemelt figurák most olyan cégeknél dolgoznak, mint az MTV vagy az Industrial Light and Magic.

A cég honlapján most bárki bepróbálkozhat egy primitív rövidfilm összeállításával.

Bevezetés, tárgyalás, befejezés

santana sez
Jelenet Mighty Namurdze Majmok című filmjéből
A MovieMaker 2.0 - mondjuk ki - a flash-animáció csodája.

A rendező először is kiválasztja a jelenet helyszínét és a megfelelő égboltot. Ezután a szereplők által eljátszandó szituációt választja ki (találkozás, üldözés, ismerkedés, monológ). Rögtön ezután kiválasztja a szereplőket - a választék nagy mennyiségű legófigurától, a hegyi majmon és Uncle Samen keresztül a ganxtarapperig terjeszkedik.

Ezt folyamat egy döntő pontjának tekinthető dialógusírás követi, majd zeneválasztás, és a rendkívül elegáns főcímválasztás következik.

A kész mozit még száradás előtt el lehet postázni a megfelelő ismerősnek és mindenki vidám.

Stúdiót minden háztartásba!

Szemle

Razzo Mortale : Breaking News
Seven Sielberg : The Chase
Shaft Fényműhely: The Happy Fuckeerz
Mighty Namurdze: Piknik majommal

A MovieMaker második verziójának tudása úgyszólván végtelen: a filmekben használatos helyszíneket és szereplőket a tulaj saját maga által elképzelt és megalkotott helyszínekkel és szereplőkkel egészítheti ki (idegenül: kusztomizálható).

Az izgalmas interaktív szórakázási lehetőségre és az abban rejlő memetikus potenciálra sok weben mozgó cég felfigyelt - és bár a DFILM-nek nem volt célja vektoranimációkkal kereskedni, az ajtajuk előtt toszorgó üzletemberek láttán mégis a licenszelés mellett döntöttek.

A filmkészítőt így már saját szerverén tudhatja a Mistic Beverages nevű szódagyár és a Yahoo! nevű internetes keresőportál.