Sára, Márió
2 °C
6 °C

Magyar internetes enciklopédia indult

2003.11.13. 16:49
Csütörtökön mutatták be a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai Kutató Intézete és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által közösen készített digitális enciklopédiát, melynek eddig nagyjából 150 címszava készült el.
A Magyar Virtuális Enciklopédiának a tervek szerint 3200 címszava lesz, és 2005 végére készül majd el. Nyíri Kristóf, az MTA Filozófiai Kutató Intézetének igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: azért mutatják be már most az enciklopédiát, hogy már a munka időtartama alatt figyelembe tudják venni a felhasználók visszajelzéseit a tartalom, felépítés és dizájn tekintetében.

Egyensúly

Nyíri Kristóf elmondta, hogy a virtuális enciklopédia előkészítése az idén tavasszal kezdődött, az első 150 címszó összeállítása nyolc-tíz hét alatt készült el. Hozzátette: a honlap azért tűnhet puritánnak, mert szerették volna "megtalálni az egyensúlyt" a méret és a kinézet között.

Az enciklopédia három részből áll: magukból a szócikkekből, egy Mindennapi tudás című rovatból (itt jelenleg olyan témakörökben találhatók címszavak, mint Utazás, Mobil vagy Egészség), illetve a Nap szócikke című, aktuális kérdésekkel foglalkozó rovatból (itt most például a Hatalmas napkitörés vagy a SARS szócikkek olvashatók). A címszavak elkészültét az egyes tudományterületek elismert szakértői felügyelik és tartják karban, illetve szükség esetén ők is korrigálják azokat.

Diagram

Az enciklopédia alfabetikusan kereshető, és az egyes címszavakban is találhatók linkek a kapcsolódó témakörökre, illetve külső oldalakra. Az egyes címszavak közötti kapcsolatokat a WIW-ről sokak által jól ismert térbeli diagram formájában is képes megjeleníteni az oldal.

Az igazgató az MTI-nek elmondta: a digitális enciklopédiának a hagyományos, nyomtatott enciklopédiákkal szemben az a nagy előnye, hogy bármikor bővíthető, frissíthetőek a magyarázatok. A virtuális enciklopédia szerkesztésekor az alfabetikus sorrendre sem kell ügyelni, nem az adja feltétlenül a rendezőelvét. A szöveges magyarázatok mellett képeket, hangzó anyagokat is tud közvetíteni, tette hozzá.

Nyíri elmondta, hogy a jövőben valamilyen formában lehetőséget szeretnének teremteni az olvasóknak is megjegyzéseik közzétételére.