Géza
-12 °C
-4 °C

Illegális tartalmat irt a MySpace

2006.11.02. 11:56
Alig telt el néhány nap azután, hogy a YouTube elkezdte törölni az oldaláról a jogsértő videókat, a MySpace is hasonló lépésre szánta el magát. A legnagyobb közösségi oldal az illegálisan feltöltött zenéket fogja leszedni, a visszaeső felhasználók pedig profiljuk törlésére számíthatnak.

A több mint 100 millió felhasználói profillal rendelkező oldal bejelentette, hogy ezentúl speciális szoftverrel szűri a MySpace-en található tartalmat. Az illegálisan tárolt, jogvédett zenei tartalmat felismerő technológiát a Gracenote vállalat készítette - a cég 1998 óta foglalkozik ilyesmivel. Azokat a renitens felhasználókat, akik a rendszeres szűrések ellenére többször is illegális zenéket töltenek fel, profiljuk törlésével büntetik majd.

"A MySpace a szerzői jogok védelmének elkötelezettje, akár nagy kiadó sztárjáról, akár független zenekarról van szó" - nyilatkozta a közösségi oldal egyik alapítója és vezérigazgatója, Chris DeWolfe a Reutersnek. "Ezzel a lépéssel is biztosítani szeretnénk a művészeket arról, hogy vigyázunk a hozzánk feltöltött zenéikre."

A MySpace-en több mint hárommillió együttesnek van saját oldala, és a zenészeknek hamarosan arra is lehetőségük nyílik majd, hogy fizetős letöltések révén árulják a dalaikat. Minden bizonnyal ezt készíti elő a most bejelentett tartalomszűrés. A MySpace már korábban is gyomlált a profilok között, akkor a törvénysértő - főként gyűlöletbeszédeket tartalmazó - felhasználói oldalak közül törölt kétszázezret.

A MySpace bejelentése néhány nappal azután történt, hogy a YouTube videomegosztó szájt rövid idő alatt 30 000 videót törölt a Comedy Central tévécsatorna kérésére, többek között a South Park epizódjait, valamint a The Daily Show és a The Colbert Report műsorok részleteit. Míg azonban a YouTube a hozzá érkezett feljelentések alapján szűr, a MySpace által használt technológia elébe megy az ilyen kéréseknek.