Tamás
-7 °C
8 °C

Gombamód szaporodó német náci oldalak

2003.05.21. 09:49
Aggodalomra ad okot, hogy az elmúlt három év során megháromszorozódott a szélsőjobboldali nézeteket propagáló weboldalak száma, áll a német családügyi minisztérium jelentésében. Az oldalak szakértő módon és vonzóan tálalják a náci ideológiát.
Renate Schmidt családügyi miniszter szerint a trend aggodalomra ad okot: az elmúlt három évben a jobboldali honlapok száma megháromszorozódott, ma már ezer körüli. Az "internetes jobboldali extrémizmus" című jelentésben a miniszter asszony ismertette, hogy a náci csoportok regionális tevékenységük ismertetésére, eseményeik hirdetésére használják az internetet. "A szélsőségesen jobboldali tartamú webszájtok tartalma és megjelenése egyre profibb és vonzóbb az olvasóközönség számára" - mondta a miniszter asszony.

A jelentés adatai szerint tavaly 780 újnáci weboldal volt elérhető, 354 honlap büntethető tartalmat kínált, 173-at megjelenésük után azonnal eltávolítottak az internetről.

Tízezer rasszista bűncselekmény

Egy korábban ismertetett belügyminiszteri jelentés szerint 2002-ben 10 092, jobboldali szélsőségesek által elkövetett bűncselekményt regisztráltak Németországban, nyolc esetben gyilkossági kísérletet követtek el, 646 támadás következtében súlyos sebesülés történt, 26 esetben pedig gyújtogattak. (2001-ben 10 054 hasonló esetet jelentettek.)

A gazdaságilag rossz helyzetben lévő Kelet Németország továbbra is a neonácik központja. Ebben a térségben lakik a németek 20 százaléka, ám a neonácik fele itt tevékenykedik. A Berlint körülvevő Brandenburg államban a legmagasabb az egy főre eső bűnesetek száma. A 16 német állam közül a legkevesebb neonáci bűntettet a gazdag Hessen államban követik el.