Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nagy Testvér Díj Magyarországon is

2001.07.09. 17:17
Novemberben hazánkban is átadják a személyes adatok biztonságát veszélyeztető vagy megsértő intézményeknek és vállalkozásoknak járó Nagy Testvér Díjat.
A Big Brother Awardot a magánérdekű adatok tiszteletbentartása érdekében tevékenykedő Privacy International alapította 1998-ban. A George Orwell híres regénye alapján elnevezett díjat évente egyszer ítélik oda a magánszférát megsértő intézménynek, vállalkozásnak vagy személynek. A "nagytestvérek" mellett díjat kap a másik fél is: a Brandeis-díjat az adatvédelem bajnokai kapják meg.

Nyerjen bakancsot!
A díj
A Brandeis-díj nevét Louis Brandeis bostoni jogászról kapta, aki kollégájával Samuel Warrennal először hívta fel a figyelmet a személyes adatok védelmének fontosságára, 1890-ben.

Amerikában az idén márciusban átadott a Nagy Testvér Díjakat az FBI nyerte, a Carnivore e-mail megfigyelő rendszerért. A személyes szférára legnagyobb veszélyt jelentő vállalat a ChoicePoint lett, amely nagy mennyiségben kereskedik internetfelhasználók adataival (adatbázist vásárolt tőle a rendőrség, a választási hivatal és direkt marketing cégek). A legrosszabb közhivatalnak járó díjat Tampa városa kapta, az amerikaifutball-döntő Superbowl résztvevőinek megfigyeléséért. Életműdíjat kapott továbbá az Echelont üzemeltető NSA.

Előző években közönségdíjat nyert a Microsoft. Illetve Brandeis-díjat kapott Phil Zimmermann, a Pretty Good Privacy titkosítóprogram írója.

Nagy testvériség

A magyar Nagy Testvér Díjak átadásának jogát 2001 elején kapta meg a Dr. Galántai Zoltán által alapított Technika az Emberért csoport. A Soros Alapítvány támogatásával az egykori szocialista blokk országai közül hazánkban adják majd át először - idén novemberben - a díjat.

A kitüntetéseket zsűri fogja odaítélni, amelynek elnöke Nádas Péter, író - tagjai pedig: Enyedi Ildikó, filmrendező; Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke; Orosz Csilla, Tilos rádió; Nagy Boldizsár, nemzetközi jogász; Dr. Mérő László, matematikus, pszichológus. A Nagy Testvér Díj jelöltjeire leadott internetes szavazatok alapján közönségdíjat is átadnak majd.