Alfréd
-2 °C
2 °C

Zár alatt a Napster

2001.07.13. 13:31
Patel bírónő rendelkezése szerint a Napster addig nem indíthatja újra szolgáltatását, amíg az nem tudja száz százalékig garantálni, hogy csak jogtiszta zenei fájlok cserélnek gazdát rendszerén.
A Napster tíz napja leállította szervereit, felfüggesztve ezzel a fájlcserét. A cég közleményében technikai okokkal magyarázta a leállást. Marilyn Hall Patel, kerületi bíró és körzeti megbízott csütörtöki döntése alapján azonban a technikai problémák megoldása elhúzódhat - a Napsternek ugyanis hibátlanul jogtisztává kell válnia.

Hibaszázalék: zéró

A Napster és a RIAA bírósági ügye márciusban került vissza a fellebbviteli bíróságtól Marilyn Hall Patelhez, mivel a fellebviteli bíróság nem volt elégedett azzal, hogy az elsőfokú döntés alapján a Napster tovább üzemeltethette fájlcserélő szolgáltatását, azzal a feltétellel, hogy a cég mindent megtesz egy azonosítatlan digitális másolatokat kizáró technológia kifejlesztéséért és bevezéséért.

Patel bírónő korábbi döntését felülvizsgálta, és szerdán zárt ülésen közölte a cég képviselőivel, hogy a szolgáltatást addig nem indíthatják újra, amíg a rendszeren nem lehet százszázalékos eredményességgel kiszűrni a nem jogtiszta fájlokat.

Megértették?

Steven Cohen, a Napster ügyvédje arra hívta fel a figyelmet, hogy a lemezkiadók digitális milíciája legutóbb százhetvennégy jogsértő dalt talált a rendszeren elérhető kilenszázötvenezer között. A leállása előtt fizetős szolgáltatássá alakított Napsteren így kétezrelék volt a kalózfelvételek aránya. Cohen kiemelte, hogy az ember maga sem tökéletes, tökéletes jogvédő rendszert így nehéz lesz bevezetni.

Patel bírónőt azonban ez nem hathatta meg. "A törvény tiltja a szerzői jogok megsértését. A szabvány tehát, hogy a nem jogtiszta anyagok aránya nulla legyen, megértették?" - mondta.

Hank Barry, a Napster vezérigazgatója csalódottságának adott hangot a döntéssel kapcsolatban, és elmondta: továbbra is gőzerővel dolgoznak azon, hogy még a nyár folyamán újraindulhasson a szolgáltatás.

Kiegyezés

Eközben a Napster megegyezett az ellene harcoló zenészekkel, a Metallicával és Dr Dre-vel. A peren kívüli megegyezések értelmében a Napster letiltja rendszeréről az engedély nélkül forgalmazott Metallica és Dr Dre fájlokat, és közösen kidolgoznak egy térítési rendszert, amelyen keresztül a világsztárok pénzhez juthatnak zenéik után, miután újraindult a fájlcserélő szolgáltatás.