Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Háromdimenziós világtérkép a NASA-tól

2001.08.09. 16:55
A NASA elnöke, Daniel Goldin az űrkutatási hivatal eddigi "legnagyobb kihívást jelentő, legnehezebb feladatának" nevezte a digitális térkép elkészítését. Ez első hallásra a NASA illetékesek szokásos túlzásainak sorába illeszkedik, de a Shuttle Radar Topography Mission (SRTM) esetében Goldinnak kivételesen igaza lehet.
Az Endeavour űrsikló 2000 februárjában a Föld körül keringve 234 órán keresztül vonszolt maga után egy 60 méteres árbocot, melynek végéhez egy radarantennát rögzítettek.

A rakodótérben elhelyezett második antenna segítségével sikerült három dimenzióban felmérni a Föld felszínének 80 százalékát. Ennek során csaknem 120 millió négyzetkilométernyi földfelszín adatait rögzítették.

A 100 millió nyomtatott oldalnak megfelelő, kereken 8 terabájtnyi adathalomból a kezdeti nehézségek után a NASA Jet Propulsion Laboratory kutatói most állították össze az első részletgazdag háromdimenziós térképeket.

Amerikai sajtójelentések szerint a kutatók célja a Föld legpontosabb globális térképének összeállítása. Az új megoldás a látható részletek és a földrajzi kiemelkedések ábrázolása terén százszoros pontosságot hoz.

A 3D modellek kiszámítása mindenesetre igen lassan történik. Az első térkép most készült el, és hetente terveznek egy-egy újabb adatcsomagot átadni a tudósoknak. A bemutató térkép a jelentések szerint Colorado államban egy 20,5 ezer négyzetkilométeres sávot ábrázol.

A NASA azt reméli, hogy az internetre is felkerülő adatok sokrétű felhasználásra lelnek. Így például pilótákat nagy távolságból figyelmeztethetik a hegycsúcsokra, a tudósok pedig eddig soha nem látott folyómedreket tanulmányozhatnak.

Az amerikai katonaság, illetve egyik részlege, a National Imagery and Mapping Agency - a projekt egyik legfontosabb megbízója - szintén felbecsülhetetlen értékű felderítési adathoz jut. Állítólag már közel 160 katonai- és kémszervezet jelezte érdeklődését az adatok iránt.

Szakértők szerint az első teljes kontinentális térkép, Észak-Amerika 2002 elejére készülhet el. A hat nagyobb kontinentális csomag nyilvánosságra hozatalát 2002 végén a világ szigeteit feldolgozó digitális térkép követi.

Bár a térképek kidolgozása még gyerekcipőben jár, a NASA kutatók már a hatalmas adatmennyiség következő felhasználási lehetőségeit mérlegelik. Különleges szerepet kaphat például a virtuális valóság, ahol sztereo szemüvegekkel a pilóták a legsűrűbb ködben is pontosan láthatnák, merre repülnek.