Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Ne kattintson, ha bír!

2006.06.30. 10:45
A Dontclick weboldal olyan felület, ahol mindent szabad, csak kattintani nem. A kihívás merész, a mutatóujjat ugyanis nem egyszerű kordában tartani. Alternatív megoldások, avagy van-e élet a kattintás után.

"Ezen a felületen egyáltalán nem látsz gombokat, másképp navigálhatsz a tartalmak között" - olvasható a Dontclick nyitólapján. A felületen az egérrángatás bármilyen alkalmazása megengedett, a kattintás viszont büntetést von maga után.

Rángat, húz, rángat, húz

A szájttal az ötletgazda Alex Frank a webes felületek fejlesztésének lehetőségeit teszteli. Frank leírja, nem gyűlöli a kattintást, sőt, tudja ő, hogy a navigáció tökéletes mechanizmusa, de azért mégis. "Észrevettem, hogy az egérmozgatás és a kattintás közötti idő halott, amit ki kellene tölteni" - fogalmaz az eredetileg diplomamunkának készített szájton.

Ha az ember a Dontclick oldalára lép, az első legjobb lehetőség, hogy látja, mikor hová húzza - akár önkéntelenül is - az egeret. Tesztünkben a nyolcas és a leginkább krikszkrakszként azonosítható alakzat váltakozott. Alex projektje azonban nem állapodik meg a krikszkrakszok épületes szintjén, a klikkelési habitus minden elemét vizsgálja.

A látogatók elolvashatják a klikkelés történetét, ami egyenlő a számolás és a számítógép történetével, megismerheti a klikkelés ergonómiáját, vagy az ember és a klikkelés fiziológiai viszonyát. Idéz például egy ausztrál kutatást, amely szerint az információ-túlterheltség szívproblémákat, az alkalmatlan felhasználói felület pedig stresszt okoz. Hangsúlyozza azt is, hogy a klikkelés a dinamikusan fejlődő internetes piac alapja.

Rángatás és hányinger

És hogy mi van a klikkelés után? Tesztünk szerint a rángatás, na és egy kicsi hányinger.

A szájt 'explore' aloldalán megismerkedhetünk a klikkelés helyetti alternatív lehetőségekkel. Van a jobbról balra, a balról jobbra és a hurokszerű rángatás, és a kurzorral a link felett időzés. A hányinger pedig addig van, amíg az ember nem elég gyakorlott, ugyanis az egymáshoz közeli ablakok émelyítően gyors egymásutánban váltanak. Az oldalon kattintást nélkülöző gyakorlatokat is találunk.

A Dontclick tesztelése közben körülbelül tíz véletlen klikkelést követtünk el. Minden egyes alkalommal nyilatkoznunk kell, véletlen, vagy szándékos nyomkodásról van szó, illetve el kell szenvednünk a büntetést, azt a vizuális kényszert, amit a retinába égő pixeles hangyafoci jelent.

A szájt nyilvános statisztikáiból kiderül, eddig összesen 1 millió 330 ezer látogatója volt a Dontclicknek, közülük 784 ezren nem bírták kattintás nélkül. Az adatok szerint több volt a szándékos kattintás, vagyis a felhasználók tudni akarták, mi van, ha tiltás ellenére mozdítják a mutatóujjukat. Az is kiderült, az alternatív alkalmazáshoz könnyű hozzászokni, a "Hiányzik a kattintás?" kérdésre a felhasználók többsége nemmel felelt.

Kattintson ide egy utolsót, hogy többet már ne kelljen.