Ágnes
-5 °C
2 °C

Eltűnt a netről az irredenta honlap

2002.11.20. 16:02
E-mailben és a fórumokban is híre ment, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal bezáratta a revizionista irányultságú nemnemsoha.hu weboldalt. Az Index utánajárt a dolognak: a titkosszolgálat és a rendőrség is cáfolja a betiltásról keringő információkat. A domainnév tulajdonosáról kiderült, hogy kortárs magyar festőművész, az Externet internetszolgáltató egyik tulajdonosa.
"Állítólag a nemzetbiztonsági hivatal intézkedésére betiltották a www.nemnemsoha.hu c. weboldalt, és közösség elleni izgatás címén eljárás indul" - írta egy freemailes névtelen levélíró az Index szerkesztőségének szerda reggel. A Törzsasztalban fórum is indult a témáról: a nemnemsoha.hu oldal üres fehér lappá változott.

A hatóság cáfol

Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár megkeresésünkre úgy nyilatkozott, hogy nem tud az esetről. Azt kizártnak tartja, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal "záratta volna be" az oldalt. Mint mondta, a hivatal nem jár el ilyen esetekben, hanem információkat gyűjt, és azokat továbbadja a rendőrségnek, mely aztán eljárást indíthat. Véleménye szerint azonban jelen esetben a Nemzetbiztonsági Hivatal egyáltalán nem foglalkozott az üggyel, a bezárás tőlük teljesen függetlenül történt.

Megkérdeztük Garamvölgyi Lászlót is az ügyben, az ORFK kommunikációs igazgatója azonban úgy nyilatkozott, hogy a rendőrség internetes nyomozócsoportja nem foglalkozik az üggyel, nem a rendőrség zárta be az oldalt.

A szerkesztő hallgat

Az Index megpróbálta elérni az oldal Raszi néven szereplő üzemeltetőjét, illetve más revizionista weboldalak szerkesztőit, ám e-mailben eljuttatott kérdéseinkre mindezidáig nem érkezett válasz. Toroczkai László, a szintén revizionista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke az Indextől értesült a népszerű irredenta honlap eltűnéséről, amire ő sem tudott magyarázatot adni.

A szolgáltató ködösít

A domaint regisztráló Externet internetszolgáltató telefonos megkeresésünkre nem kívánt reagálni, e-mailben küldött kérdéseinkre azonban azt válaszolta: "a kérdéses weboldal tartalmának változásáról nincs információnk, az oldal bezáratásával kapcsolatosan, az Ön által jelzett információk nem jutottak el hozzánk". A cég arra a kérdésre, hogy ki jegyezte be a nemnemsoha.hu domaint, és ki üzemelteti, válaszában így fogalmazott: "A nemnemsoha.hu domain tulajdonosa és adatai a http://www.nic.hu oldalon a "Domain információk" alatt lekérdezhetők. Ez a mindenkori legpontontosabb információ a domain tulajdonosáról."

A Nic adatbázisában elméletileg valamennyi hazai domain tulajdonosának neve, címe és telefonszáma szerepel. Az adatbázis szerint Kucsera György az oldal tulajdonosa, az internet konvencióival ellentétben azonban az ő címe és telefonszáma helyett az Externet elérhetősége található az adatbázisban. Újságíróink azonban a cégadatbázisban is körülnéztek, és az Externet kisebbségi tulajdonosai között megtaláltuk Kucsera Györgyöt. Szintén ő jegyzi egyébként a magyar-eletter.hu és a turulmadar.hu oldalt is, amelyeket szintén az Externetnél regisztrált, továbbá a festomuvesz.hu weboldalt, amelyen kortárs magyar festőművészek - köztük maga Kucsera György - alkotásai szerepelnek. A másik népszerű revizionista oldalt, a trianon.hu-t is az Externetnél jegyezték be.

Dizájnváltás

A Nemnemsoha.hu oldalon szerda délutánra megjelent egy felirat: "Tisztelt Látogató! A nagy számú megkeresésre reagálva tájékoztatjuk tisztelt látógatóinkat, hogy a honlap nem szűnt meg. Az oldal design változásokon fog keresztül menni a közeljövőben. A kellemetlenségért elnézést kérünk! Hajrá Magyarország!"

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!