Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eltűnt a netről az irredenta honlap

2002.11.20. 16:02
E-mailben és a fórumokban is híre ment, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal bezáratta a revizionista irányultságú nemnemsoha.hu weboldalt. Az Index utánajárt a dolognak: a titkosszolgálat és a rendőrség is cáfolja a betiltásról keringő információkat. A domainnév tulajdonosáról kiderült, hogy kortárs magyar festőművész, az Externet internetszolgáltató egyik tulajdonosa.
"Állítólag a nemzetbiztonsági hivatal intézkedésére betiltották a www.nemnemsoha.hu c. weboldalt, és közösség elleni izgatás címén eljárás indul" - írta egy freemailes névtelen levélíró az Index szerkesztőségének szerda reggel. A Törzsasztalban fórum is indult a témáról: a nemnemsoha.hu oldal üres fehér lappá változott.

A hatóság cáfol

Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár megkeresésünkre úgy nyilatkozott, hogy nem tud az esetről. Azt kizártnak tartja, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal "záratta volna be" az oldalt. Mint mondta, a hivatal nem jár el ilyen esetekben, hanem információkat gyűjt, és azokat továbbadja a rendőrségnek, mely aztán eljárást indíthat. Véleménye szerint azonban jelen esetben a Nemzetbiztonsági Hivatal egyáltalán nem foglalkozott az üggyel, a bezárás tőlük teljesen függetlenül történt.

Megkérdeztük Garamvölgyi Lászlót is az ügyben, az ORFK kommunikációs igazgatója azonban úgy nyilatkozott, hogy a rendőrség internetes nyomozócsoportja nem foglalkozik az üggyel, nem a rendőrség zárta be az oldalt.

A szerkesztő hallgat

Az Index megpróbálta elérni az oldal Raszi néven szereplő üzemeltetőjét, illetve más revizionista weboldalak szerkesztőit, ám e-mailben eljuttatott kérdéseinkre mindezidáig nem érkezett válasz. Toroczkai László, a szintén revizionista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke az Indextől értesült a népszerű irredenta honlap eltűnéséről, amire ő sem tudott magyarázatot adni.

A szolgáltató ködösít

A domaint regisztráló Externet internetszolgáltató telefonos megkeresésünkre nem kívánt reagálni, e-mailben küldött kérdéseinkre azonban azt válaszolta: "a kérdéses weboldal tartalmának változásáról nincs információnk, az oldal bezáratásával kapcsolatosan, az Ön által jelzett információk nem jutottak el hozzánk". A cég arra a kérdésre, hogy ki jegyezte be a nemnemsoha.hu domaint, és ki üzemelteti, válaszában így fogalmazott: "A nemnemsoha.hu domain tulajdonosa és adatai a http://www.nic.hu oldalon a "Domain információk" alatt lekérdezhetők. Ez a mindenkori legpontontosabb információ a domain tulajdonosáról."

A Nic adatbázisában elméletileg valamennyi hazai domain tulajdonosának neve, címe és telefonszáma szerepel. Az adatbázis szerint Kucsera György az oldal tulajdonosa, az internet konvencióival ellentétben azonban az ő címe és telefonszáma helyett az Externet elérhetősége található az adatbázisban. Újságíróink azonban a cégadatbázisban is körülnéztek, és az Externet kisebbségi tulajdonosai között megtaláltuk Kucsera Györgyöt. Szintén ő jegyzi egyébként a magyar-eletter.hu és a turulmadar.hu oldalt is, amelyeket szintén az Externetnél regisztrált, továbbá a festomuvesz.hu weboldalt, amelyen kortárs magyar festőművészek - köztük maga Kucsera György - alkotásai szerepelnek. A másik népszerű revizionista oldalt, a trianon.hu-t is az Externetnél jegyezték be.

Dizájnváltás

A Nemnemsoha.hu oldalon szerda délutánra megjelent egy felirat: "Tisztelt Látogató! A nagy számú megkeresésre reagálva tájékoztatjuk tisztelt látógatóinkat, hogy a honlap nem szűnt meg. Az oldal design változásokon fog keresztül menni a közeljövőben. A kellemetlenségért elnézést kérünk! Hajrá Magyarország!"