Virág
0 °C
2 °C

Világszerte lelassult az internet

2003.01.26. 20:05
Egy hiba, amely erősen emlékeztet egy vírus terjedése okozta szimptómákra, a szombat hajnali órákban megtámadta a világméretű digitális kommunikációs hálózat nagy részét, idézett az AP washingtoni szakértőket. Több internetes szolgáltató is észlelte Magyarországon a számítógépes "féregnek" a megjelenését
Az internetes adatforgalom az USA-ban és Ázsia nagy részén alighanem egy új vírus terjedése miatt lassult le. A számítógépes féregvírus támadásait az FBI specialistái is nyomon követik, jelentette ki Howard Schmidt, az amerikai kormányzat adatbiztonsági tanácsadója.

Az email forgalom az adatok hatalmas feltorlódása miatt erősen lelassult, és jelentősen megnőtt a továbbítási idő. Az USA-n kívül Indiában, Thaiföldön, Dél-Koreában, Tajvanon és Japánban figyeltek meg ilyen zavarokat.

A beszámolók szerint a szimptómák rendkívül gyorsan terjednek a hálózaton, délben már 22 ezer rendszert érintett.

Régi hibát használ ki

A lehetséges vírus az eddigiek alapján a Microsoft SQL Server 2000 egy régen ismert biztonsági rését használja ki. Az elterjedéshez olyan számítógépeket keres magának, amelyeken a javítást még nem telepítették.

Az informatikai vállalatok időközben műszaki támogatást nyújtanak a támadásokkal szemben. Japánban azonban egy nyilvánosan hozzáférhető egyetemi szerver óránként 200 ezer lekérdezést kapott.

Szakértők a támadást a Code Red vírus 2001. júliusi akciójával hasonlították össze, amikor az internet nagy része ugyanígy lebénult.

A férgek Magyarországon

Több internetes szolgáltató is észlelte Magyarországon annak a számítógépes "féregnek" a megjelenését, amely miatt a napokban világszerte lelassult az adatforgalmazás a világhálón. Ihász Sándor, a magyarországi előfizetők 40-50 százalékát képviselő Axelero Internetszolgáltató Rt. informatikai igazgatója vasárnap az MTI-nek elmondta, hogy előző nap reggel észlelték a "féreg" által keltett nagy arányú forgalomnövekedést, amely a hálózati eszközök túlterhelését idézte elő.

Mint mondta, a támadás elsősorban az SQL-szervereket érte, de a Miscosoft más alkalmazásait is veszélyeztette. Ennek eredményeként a felhasználók azt tapasztalhatták, hogy lelassult például a böngészés, a levelezés és a bejelentkezés. Ihász Sándor tájékoztatása szerint a támadást szombat délre gyakorlatilag sikerült hálózatukról kiszűrniük és stabilizálódott a helyzet: délutánra beállították a megfelelő szűréseket és lokalizálták a fertőzött gépeket.

Az Axelero informatikai igazgatója egyetértett azzal, hogy a jelenség hatásában hasonlatos a 2001 nyarán megjelent "Code Red" vírus támadásához, amely akkor a világháló jelentős részén megbénította az adatforgalmat. Mint mondta, a mostani támadás a szakértői értékelések szerint a teljes internetforgalom, illetve az internet-szolgáltatók mintegy 20 százalékát érintette világszerte. Közlése szerint a legnagyobb problémát ilyen esetekben a hálózati túlterhelés okának megállapítása jelenti.

Rámutatott arra: a "féreg" - amelyet mostanra analizáltak és így már tudnak ellene védekezni - elsősorban a felhasználóknak okozott kárt a rendszer lelassításával, emellett azonban sokaknak jelentett munkát, s a szoftver-komponenseket is veszélyeztette.

A vírusszerű fertőzést a Borsod, Hajdú és Szabolcs megyei napilapokat kiadó, osztrák tulajdonban lévő Informmédia Kft. internetes portáljain, illetve annak szerverein szombaton, a déli órákban észlelték. Újvári Józsefné, az Informmédia három portáljának vezetője vasárnap az MTI-nek elmondta: olyan jellegű tünetek jelentkeztek, mintha a portálok beteltek volna, így az érdeklődők nem juthattak az oldalakhoz.

Tájékoztatása szerint szakembereik azonnal hozzáláttak a hibaforrások felszámolásához, így az oldalak nem estek szét, minden információ megmaradt, a "féreg" miatt azonban teljesen átláthatatlan és érthetetlen új oldalak is bekerültek, ez okozta a telítettséget a portálokon.