Paulina
20 °C
35 °C

Japánban a legjobb az internet

2008.09.15. 16:25
A japán internet a leggyorsabb a világon, de nekünk sem kell szégyenkezni, jobbak vagyunk, mint az európai átlag. Debrecen a magyar internet közepe.

Az oxfordi egyetem, a hálózati eszközök legnagyobb gyártója, a Cisco, és a Speedtest.net oldal közös felmérésében nyolcmillió teszt alapján mérték fel, hol a legjobb az internet a világon. Fel- és letöltési sebességeket, és késleltetési időt (vagyis azt az időt, amíg egy adatcsomag elér a rendeltetési helyére) mértek, viszont nem vették figyelembe, hogy az egyes országokban mennyire elterjedt a net, és mennyire drága.

Az összesített pontszám alapján Japánban a legjobb az átlagos internetkapcsolat, aztán Svédország és Hollandia következik. Meglepő módon lemaradt a dobogóról Dél-Korea, és a top10-es listára felkerült Lettország, Litvánia és Szlovénia is. Az USA a 16. helyen szerénykedik, éppen megelőzve az oroszokat.

Magyarország le- és feltöltési sebességben is kicsivel az európai átlag felett teljesített: letöltésben 4,9 megabites átlagot produkáltunk (az európai átlag 4,7), feltöltésben pedig 1,2 megabitet (itt 1,1 az európai átlag). Persze a japán adatokhoz képest (16 megabit le, 7 fel) sehol nem vagyunk. Az európai toplistákon meglepően jó helyen állnak a románok, letöltésben alig maradnak el az éllovas svédek mögött.

A statisztika egészen a nagyvárosok szintjéig le van bontva, eszerint Magyarországon a debreceni internetezők helyzete a legjobb, aztán a miskolciak és a pécsiek következnek.