Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A Matávot támogatja az internetfejlesztés adókedvezménye

2002.09.26. 16:19
Az adómentes internetezést és a könnyebb számítógéphez jutást üdvözlendőnek tartják az internetszolgáltatók, a támogatási csomag egyik eleme azonban úgy tűnik, csak a Matávnak kedvez. Az adótörvények módosításáról szóló törvénytervezetet a kormány már elfogadta, de azt egyelőre nem tudni, mikor kerül az országgyűlés elé.
A UPC üdvözlendőnek tartja, hogy a kormányzat foglalkozik a kérdéssel, és támogatja, ösztönzi a szélessávú internetezést és a számítógéphez jutást - mondta el kérdésünkre Szűcs László, a kábelszolgáltató sajtókapcsolati igazgatója. A UPC úgy látja, hogy az internetpenetráció növekedésének elsődleges akadálya a magas indulási költség, azaz magának a számítógépnek és a szükséges egyéb berendezéseknek a beszerzése, nem pedig az internetezés díja.

A Matávnak kedvezhet az adócsomag

Szűcs hozzátette azonban, hogy a törvényjavaslat egyik nyilvánosságra hozott támogatási eleme - az ADSL- vagy kábelhálózat-fejlesztők és -átalakítók 50 százalékos adókedvezményben részesítése - nem minden esetben kínál megfelelő megoldást. A kábeltévés szolgáltatók többsége ugyanis nagyarányú fejlesztéseket végzett az elmúlt időszakban, és ezek egyelőre nem térültek meg. Ezeknek a cégeknek tehát nincs nyereségük, amiből adózhatnának, tehát az adókedvezményt sem vehetik igénybe.

Szűcs szerint a szélessávú internetszolgáltatók közül ezért leginkább a Matáv tudna élni a kedvezménnyel az ADSL-elérhetőségének bővítésére, így ez a támogatás önmagában vélhetően nem ösztönözné kellőképpen a különböző távközlési hálózatok versenyét. A Matávtól lapunk azt az információt kapta, hogy a cég illetékesei sem a fenti feltételezést, sem magát a törvényjavaslatot nem kívánják kommentálni.

Nőhet az internetellátottság

A legnagyobb magyarországi internetszolgáltató, az Axelero PR vezetője, Pohly Ferenc az Indexnek a törvénytervezettel kapcsolatban elmondta: az minden bizonnyal arra fogja ösztönözni a cégeket, hogy számítógépeket és internethozzáférést adjanak alkalmazottaiknak otthonra is, ez pedig növelheti a magyarországi internetellátottságot. Az Axelero szerint az alacsony internetpenetráció elsődleges oka nem az internetezés magas költsége, hanem az, hogy nincs az otthonokban elegendő számítógép, a törvényjavaslat pedig erre megoldást nyújthat. Hozzátette: a kistérségekben elsősorban nem az ADSL, hanem a kábelhálózatok kiépítése lehet a megoldás, ez is fejlődhet a támogatásoknak köszönhetően.

A minisztérium törvényjavaslata szerint a társasági törvény hatálya alá eső vállalkozások - az eddigi három év helyett - két év alatt elszámolhatnák a megvásárolt számítástechnikai eszközök teljes beszerzési értékét. Emellett a munkaadó mentesülne a munkavállaló számára otthoni használatra biztosított számítógép szja-költségei alól. Jövőre az is lehetővé válik, hogy a vállalkozástól távmunka céljára bérelt vagy lízingelt eszközök és a világháló elérésének díját a munkavállaló levonja a személyi jövedelemadóból.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!