Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Matávot támogatja az internetfejlesztés adókedvezménye

2002.09.26. 16:19
Az adómentes internetezést és a könnyebb számítógéphez jutást üdvözlendőnek tartják az internetszolgáltatók, a támogatási csomag egyik eleme azonban úgy tűnik, csak a Matávnak kedvez. Az adótörvények módosításáról szóló törvénytervezetet a kormány már elfogadta, de azt egyelőre nem tudni, mikor kerül az országgyűlés elé.
A UPC üdvözlendőnek tartja, hogy a kormányzat foglalkozik a kérdéssel, és támogatja, ösztönzi a szélessávú internetezést és a számítógéphez jutást - mondta el kérdésünkre Szűcs László, a kábelszolgáltató sajtókapcsolati igazgatója. A UPC úgy látja, hogy az internetpenetráció növekedésének elsődleges akadálya a magas indulási költség, azaz magának a számítógépnek és a szükséges egyéb berendezéseknek a beszerzése, nem pedig az internetezés díja.

A Matávnak kedvezhet az adócsomag

Szűcs hozzátette azonban, hogy a törvényjavaslat egyik nyilvánosságra hozott támogatási eleme - az ADSL- vagy kábelhálózat-fejlesztők és -átalakítók 50 százalékos adókedvezményben részesítése - nem minden esetben kínál megfelelő megoldást. A kábeltévés szolgáltatók többsége ugyanis nagyarányú fejlesztéseket végzett az elmúlt időszakban, és ezek egyelőre nem térültek meg. Ezeknek a cégeknek tehát nincs nyereségük, amiből adózhatnának, tehát az adókedvezményt sem vehetik igénybe.

Szűcs szerint a szélessávú internetszolgáltatók közül ezért leginkább a Matáv tudna élni a kedvezménnyel az ADSL-elérhetőségének bővítésére, így ez a támogatás önmagában vélhetően nem ösztönözné kellőképpen a különböző távközlési hálózatok versenyét. A Matávtól lapunk azt az információt kapta, hogy a cég illetékesei sem a fenti feltételezést, sem magát a törvényjavaslatot nem kívánják kommentálni.

Nőhet az internetellátottság

A legnagyobb magyarországi internetszolgáltató, az Axelero PR vezetője, Pohly Ferenc az Indexnek a törvénytervezettel kapcsolatban elmondta: az minden bizonnyal arra fogja ösztönözni a cégeket, hogy számítógépeket és internethozzáférést adjanak alkalmazottaiknak otthonra is, ez pedig növelheti a magyarországi internetellátottságot. Az Axelero szerint az alacsony internetpenetráció elsődleges oka nem az internetezés magas költsége, hanem az, hogy nincs az otthonokban elegendő számítógép, a törvényjavaslat pedig erre megoldást nyújthat. Hozzátette: a kistérségekben elsősorban nem az ADSL, hanem a kábelhálózatok kiépítése lehet a megoldás, ez is fejlődhet a támogatásoknak köszönhetően.

A minisztérium törvényjavaslata szerint a társasági törvény hatálya alá eső vállalkozások - az eddigi három év helyett - két év alatt elszámolhatnák a megvásárolt számítástechnikai eszközök teljes beszerzési értékét. Emellett a munkaadó mentesülne a munkavállaló számára otthoni használatra biztosított számítógép szja-költségei alól. Jövőre az is lehetővé válik, hogy a vállalkozástól távmunka céljára bérelt vagy lízingelt eszközök és a világháló elérésének díját a munkavállaló levonja a személyi jövedelemadóból.