Ágnes
-1 °C
2 °C

Növekszik az internetről kitiltottak száma

2004.12.17. 11:10
Az Egyesült Államokban 1995-ben történt az első eltiltás, azóta folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik büntetésük miatt sehol és semmilyen esetben sem használhatják a világhálót. A szankció betartatása nehézkes, ugyanis a felügyelőtisztek többsége kevésbé ért a számítógéphez, mint az elítélt, akire vigyáznia kell.
Chris Lamprechtet 1995-ben hetven hónapra ítélte el az Egyesült Államok texasi kerületi bírósága, pénzmosás miatt. Mivel Lamprecht ismert hacker volt, Sam Sparks bíró úgy döntött, hogy Lamprechtet az "internettől, és az összes számítástechnikai tevékenységtől" is eltiltja, így ő lett az első amerikai állampolgár, akit bírósági határozat tiltott el a világhálótól.

Növekvő arány

A szakértők nem tudják, hogy pontosan hány embert tiltottak el a nettől Lamprecht ügye óta, de az Egyesült Államokban ez a szám az internetes bűnözéssel egyenes arányban folyamatosan növekszik. Az elmúlt évben Ausztráliában, Nagy-Britanniában, Kanadában és az Egyesült Államokban is tiltottak el embereket a világhálótól.

"Minél több ügy, annál több kiátkozás" - fogalmaz Jennifer Granick ügyvéd, aki rendszeresen véd hackereket, amúgy a Stanford egyetem Internet és társadalom központjának igazgatója. Az Egyesült Államok Igazságügyi minisztériumának adatai szerint 1995-től mostanáig hatszorosára nőtt a számítógépes bűnesetek száma.

Nem értenek hozzá

Az eltiltást rendszerint felügyelet melletti szabadlábra helyezés esetén rója ki a bíró, általában három-öt éves időszakra, amikor az elítélt már letöltötte börtönbüntetését, de még felügyelőtiszt figyeli életét.

A probléma Granick ügyvéd szerint az, hogy a tiltást nehéz betartatni, ugyanis a felügyelőtisztek többsége nem ért megfelelő szinten a technológiához és a számítógépekhez. "Én megpróbáltam, megerőszakoltam saját magam, minden egyes nap, egy egész évig. Egy alkalommal a felügyelőm meglepetésszerűen meglátogatott a lakásomon, és a számítógépemnél telefonkábelt, vagy modemet keresett. De nem talált, annak ellenére, hogy éppen online voltam" - mondta Chris Lamprecht.

A pedofilt a gyerekcsettől tiltják

Olyan eset is előfordul, amikor csak bizonyos internetes tevékenységtől tiltják el az elítéltet. Ilyen például annak a brit pedofilnak az esete, akinek nemrégiben azt tiltották meg, hogy gyerekeknek szóló csetszobákban beszélgessen.

Granick a szólásszabadság jogán harcol a tiltások ellen, de eddig minden kezdeményezése megbukott. Ennek ellenére nem aggódik, véleménye szerint a precedens értékű ügy nem sokáig várat magára: "Véleményem szerint amint egy bíró észreveszi, hogy a számítógép nem valamifajta veszélyes újdonság, egyre kevesebb eltiltással fogunk találkozni" - fogalmaz.

Magyarországon nincs kitiltás

Rozgonyi Krisztina internetjogász az Indexnek elmondta, a magyar jogrendszerben nem létezik az internettől való eltiltás kategóriája. Ugyanakkor a büntető törvénykönyvben a kiszabható mellékbüntetések között előfordul a foglalkozástól való eltiltás. "Így ha a hacker például szoftverfejlesztőként dolgozott, és eltiltják a foglalkozásától, akkor munkaidőben nem használhatja a számítógépet, és nem internetezhet, de ez a magántevékenységre nem vonatkozik. Otthon ugyanúgy folytathatja" - fogalmaz a jogász.