Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Adakozásra hívnak a dotkom bukta után

2001.03.28. 22:19
Egy internetes piackutató cég tulajdonosa internetes világnapot szervez, hogy véget vessen a dotkom-válságnak. Arra kéri a felhasználókat, hogy április 3-án vásároljanak az interneten, részvényeket is, ha lehet.
Michael Tchong nem kínai, sőt, leginkább egy Máté Péter-imitátornak tűnik. Foglalkozására nézve cégtulajdonos: övé az Iconocast, egy internetes piackutató cég. Tchong életrajzából kiderül, hogy soha életében nem került igazán komoly vezető pozícióba. Eredményeivel kapcsolatban megtudhatjuk, hogy mely újságokban jelent meg a neve, hogy mely cégek dolgozói előtt mondott beszédet, illetve hogy egyszer egy "Számítógépezés gyorsan, egyszerűen" típusú kiadvány főszerkesztője volt.

Az internet újra szép lesz
Michael Tchong
Abból hogy az életrajzot egy kétszáz pixel széles (vagyis meglehetősen keskeny) táblázatban helyezték el, egészen nyilvánvaló az igyekezet, amely egy viszonylag pici tartalmat a lehető legnagyobbnak szeretne feltüntetni. Az is igaz, hogy az életrajz tartalmaz még egy helyigényes produkciót: Michael Tchong RGB és CMYK színű arcképeinek PC és Mac számára tömörített letölthető verzióit. (Akár ha saját honlapomat látnám.)

A jelek tehát azt mutatják, hogy emberünk tehát egy self-made-nímand, aki a jelenleg folyó dotkom-bukásban elveszítette üzletfelei nagy részét. Tovább is van. Tchong valószínűleg emiatt a garázsába vonult sírni és elmélkedni egy kanna narancsos vodkával, és az olajszagban ücsörögve rájött, hogy milyen jó volt az infláció előtt, amikor egy jó ötletet aranytömbökre lehetett váltani a kiégett agyú befektetők irodájában. Aztán kipattant az ötlete, amelyről ez a cikk szól.

Mentse meg az internetet!

Michael Tchong úgy döntött megszervezi az internetet világnapját.

" Kedves Netizen!

A bizalomhiány terjedő vírusa miatt az internetes ipar recesszióba csúszott. Ha ez így folytatódik Ön hamarosan nem tudja használni kedvenc online áruházát, képeslapküldő szolgáltatását, nem olvashat híreket, nem töltheti le kedvenc zenéit, nem cseveghet kedvenc pénzügyi tanácsadóival. Képzelje el az internetet a Yahoo!, az Excite vagy az Amazon nélkül!

Ön segíthet, hogy az internet visszakapja az elvesztett jóhírét. Össze kell fognunk, és tisztán, érthetően tudatnunk kell a világgal, hogy a net nem csak túléli a válságot, de virágozni fog!"

Támgasd az internetet!
Így fogalmaz felhívásában az internet Petőfi Sándora, Michael Tchong. Három dologra kéri a felhasználókat: adakozzanak az interneten; terjesszék a felhívást; illetve vásároljanak interneten, vagy vegyenek tíz internetes részvényt az internet támogatóinak napján, április 3-án.

Tchong törekvése kétségtelenül nemes (akkor is, ha a nagy bevásárlás napjára talán betárazott párezer nyomott árú internetes-részvényt), és maga mellé állította jó pár hasonló súlycsoportú dotkom-társán kívül az Excite-ot is.

Külön öröm, hogy az internetes világnap alkalmából hivatalos indulót is készített az Operatica nevű operaénekesekből álló lánycsapat "Takarodj a földemről!" címmel (Get Off My Land, komolyan), amelyet RealAudióban itt lehet meghallgatni.