Erzsébet
1 °C
4 °C

Ingyen internettel gyorsít Egyiptom

2002.06.28. 10:59
Az egyiptomiak január óta több időt töltenek az interneten, mióta ingyenessé vált a használata, és csak a hálón töltött hívásidőért kell átszámítva 53 forintot fizetni óránként. Ennek a fejleménynek az internet szolgáltatók is örülnek, hiszen a távközlési szolgáltatótól az internet célú hívások díjának 70 százalékát megkapják - írja a Wired.
Az új megállapodást az egyiptomi kommunikációs és informatikai minisztérium (MCIT) hozta tető alá, meggyőzve az ország állami tulajdonú távközlési cégét, a Telecom Egyptet (TE), hogy vállaljon szerepett Egyiptom online jelenlétének fellendítésében.

Eddig kevesen interneteztek

A jelenlét növelése létfontosságú, hiszen a 69 millió lakosú országban mindössze egymillió ember fér hozzá a világhálóhoz - emlékeztet a Wired. Fejlődő országként Egyiptomot az fenyegeti, hogy még jobban lemarad, miközben a világgazdaság egyre inkább tudásalapúvá válik.

"A különbség nem szegény és gazdag, vagy a gyors és a lassú között jelentkezik, hanem a hálóra kapcsolódók és az elszigeteltek között - mondta a digitális szakadékról tartott kairói konferencián a Világbank szóvivője.

A korábbi hozzáférési modellben az egyiptomi szolgáltatók 4 dollárnak megfelelő összeget követeltek a korlátlan hozzáférésért. Mivel a fizetések alacsonyak, átlagosan alig érik el a száz dollárt, sok felhasználó használt egy közös előfizetést.

Kétszer annyit lógnak a hálón

Mióta a felhasználók nem egymást váltva lépnek föl az internetre, növekedett a forgalom. "Megdupláztuk a felhasználói óraszámot, és tudtommal több más cégnél is hasonló változás állt be" - mondta a Wirednek Khaled Bichara, a legnagyobb egyiptomi szolgáltató, a Link.Net ügyvezetője.

"Ingyenes internetnek hívjuk, de nem ingyenes, a telefonhívás árába kerül. Széles lehetőséget nyújt, hiszen az országban minden telefonvonal internet képes, előfizetésre nincs szükség, csak egy számra kell betárcsázni" - mondta Ahmed Nazif, az MCIT-t vezető miniszter.

Az áttörés elmaradt

De nem minden szolgáltató tapasztalt ilyen lökésszerű növekedést. A piac egésze számára pozitív a hatás, de az új modell nem okozott akkora ugrást, mint sokan várták - mondta Hossam Saleh, a nemzeti telefontársaság internetes leányvállalata, a TE Data értékesítési igazgatója.

Mivel a felhasználók immár a szolgáltatónál történő regisztráció nélkül is használhatják a világhálót, nem lehet pontosan tudni, mennyivel több egyiptomi internetezik. Biztosan több felhasználó van, mert az nem hihető, hogy minden korábbi ügyfél megduplázta az online töltött idejét - mondta Bichara.

Több a szolgáltató

A bevételt megosztó modell révén a szolgáltatók felfrissíthették Egyiptom internetes infrastruktúráját, mivel elhelyezhették saját berendezéseiket a telkó helyiségeiben. Az új modell januári indulása óta a korábbi csaknem kétszerese, 106 egyiptomi szolgáltató működik.

A világ legnagyobb arab napilapja, az Al-Ahram is Egyiptom második legnagyobb szolgáltatójává vált, címlapján folyamatosan szerepel a behívószáma. Ők és sok másik szolgáltató egyébként nem rendelkezik saját infrastruktúrával, hanem azt internetes nagykereskedőktől bérlik.

Nem értenek hozzá

Az MCIT úgy látja, Egyiptom a 290 millió lakosú, közös nyelvet beszélő arab világ internetes középpontjává válhat, de néhány nehézség azért még akad. "Az új média növelhette az öntudatot és az internetes piacot, de a növekedés legnagyobb kerékkötője a PC-k alacsony elterjedtsége, a helyi tartalmak hiánya és a számítógépes analfabétizmus" - mondta Magda Habib, a Starnet szolgáltatót birtokló Raya Holding marketingigazgatója.

Az MCIT már együttműködik a magánszektorral, hogy számítástechnikai tanfolyamok induljanak minden tudásszinten évente 100 ezer egyetemista számára. Még ebben a hónapban megkezdi egy állami és magántőkéből alakult közös vállalkozás olcsó számítógépek összeszerelését, melyek árát a felhasználók majd a telefonszámla útján, kis részletekben fizethetik ki.

Helyi tartalomra van szükség

A bevételmegosztás szintén segítheti a helyi tartalmak létrehozását, melyekre egyébként nagy szükség volna, hogy több egyiptomi érdeklődjön az internet iránt. "Ez a legszebb az egészben, nem csak az oldalakat letöltő forgalomból jutunk pénzhez, hanem az oldalakon futó szolgáltatásokból is" - mondta Khaled Bichara.

Jelenleg Egyiptomban igen népszerűek a külföldi híroldalak és a csevegőszobák, ahol az emberek társadalmi fenntartások nélkül érintkezhetnek egymással. Népszerű a pornográfia is, de az internetes forgalomban ennek kezdeti magas aránya folyamatosan csökken.

Tilos a pornó

A kisebb lélekszámú, de gazdagabb Szaúd-Arábiával és Egyesült Arab Emirátusokkal szemben Egyiptom nem próbálja megregulázni az internetet. De a titkosszolgálat figyeli a csevegőszobákat és már zértak be weboldalakat, melyeket erkölcstelennek vagy a vallásra illetve az államra veszélyesnek ítéltek. Néhány embert interneten hirdetett prostitúcióért le is tartóztattak.

Ezen esetek többségében a tartalmat tároló vállalkozás értesítette a rendőrséget, mivel konszenzus van az ilyen ügyekben, és senki nem kívánja rontani az üzleti hírnevét ilyen tartalmak miatt - állította Hossam Saleh.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?