Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Ingyen internettel gyorsít Egyiptom

2002.06.28. 10:59
Az egyiptomiak január óta több időt töltenek az interneten, mióta ingyenessé vált a használata, és csak a hálón töltött hívásidőért kell átszámítva 53 forintot fizetni óránként. Ennek a fejleménynek az internet szolgáltatók is örülnek, hiszen a távközlési szolgáltatótól az internet célú hívások díjának 70 százalékát megkapják - írja a Wired.
Az új megállapodást az egyiptomi kommunikációs és informatikai minisztérium (MCIT) hozta tető alá, meggyőzve az ország állami tulajdonú távközlési cégét, a Telecom Egyptet (TE), hogy vállaljon szerepett Egyiptom online jelenlétének fellendítésében.

Eddig kevesen interneteztek

A jelenlét növelése létfontosságú, hiszen a 69 millió lakosú országban mindössze egymillió ember fér hozzá a világhálóhoz - emlékeztet a Wired. Fejlődő országként Egyiptomot az fenyegeti, hogy még jobban lemarad, miközben a világgazdaság egyre inkább tudásalapúvá válik.

"A különbség nem szegény és gazdag, vagy a gyors és a lassú között jelentkezik, hanem a hálóra kapcsolódók és az elszigeteltek között - mondta a digitális szakadékról tartott kairói konferencián a Világbank szóvivője.

A korábbi hozzáférési modellben az egyiptomi szolgáltatók 4 dollárnak megfelelő összeget követeltek a korlátlan hozzáférésért. Mivel a fizetések alacsonyak, átlagosan alig érik el a száz dollárt, sok felhasználó használt egy közös előfizetést.

Kétszer annyit lógnak a hálón

Mióta a felhasználók nem egymást váltva lépnek föl az internetre, növekedett a forgalom. "Megdupláztuk a felhasználói óraszámot, és tudtommal több más cégnél is hasonló változás állt be" - mondta a Wirednek Khaled Bichara, a legnagyobb egyiptomi szolgáltató, a Link.Net ügyvezetője.

"Ingyenes internetnek hívjuk, de nem ingyenes, a telefonhívás árába kerül. Széles lehetőséget nyújt, hiszen az országban minden telefonvonal internet képes, előfizetésre nincs szükség, csak egy számra kell betárcsázni" - mondta Ahmed Nazif, az MCIT-t vezető miniszter.

Az áttörés elmaradt

De nem minden szolgáltató tapasztalt ilyen lökésszerű növekedést. A piac egésze számára pozitív a hatás, de az új modell nem okozott akkora ugrást, mint sokan várták - mondta Hossam Saleh, a nemzeti telefontársaság internetes leányvállalata, a TE Data értékesítési igazgatója.

Mivel a felhasználók immár a szolgáltatónál történő regisztráció nélkül is használhatják a világhálót, nem lehet pontosan tudni, mennyivel több egyiptomi internetezik. Biztosan több felhasználó van, mert az nem hihető, hogy minden korábbi ügyfél megduplázta az online töltött idejét - mondta Bichara.

Több a szolgáltató

A bevételt megosztó modell révén a szolgáltatók felfrissíthették Egyiptom internetes infrastruktúráját, mivel elhelyezhették saját berendezéseiket a telkó helyiségeiben. Az új modell januári indulása óta a korábbi csaknem kétszerese, 106 egyiptomi szolgáltató működik.

A világ legnagyobb arab napilapja, az Al-Ahram is Egyiptom második legnagyobb szolgáltatójává vált, címlapján folyamatosan szerepel a behívószáma. Ők és sok másik szolgáltató egyébként nem rendelkezik saját infrastruktúrával, hanem azt internetes nagykereskedőktől bérlik.

Nem értenek hozzá

Az MCIT úgy látja, Egyiptom a 290 millió lakosú, közös nyelvet beszélő arab világ internetes középpontjává válhat, de néhány nehézség azért még akad. "Az új média növelhette az öntudatot és az internetes piacot, de a növekedés legnagyobb kerékkötője a PC-k alacsony elterjedtsége, a helyi tartalmak hiánya és a számítógépes analfabétizmus" - mondta Magda Habib, a Starnet szolgáltatót birtokló Raya Holding marketingigazgatója.

Az MCIT már együttműködik a magánszektorral, hogy számítástechnikai tanfolyamok induljanak minden tudásszinten évente 100 ezer egyetemista számára. Még ebben a hónapban megkezdi egy állami és magántőkéből alakult közös vállalkozás olcsó számítógépek összeszerelését, melyek árát a felhasználók majd a telefonszámla útján, kis részletekben fizethetik ki.

Helyi tartalomra van szükség

A bevételmegosztás szintén segítheti a helyi tartalmak létrehozását, melyekre egyébként nagy szükség volna, hogy több egyiptomi érdeklődjön az internet iránt. "Ez a legszebb az egészben, nem csak az oldalakat letöltő forgalomból jutunk pénzhez, hanem az oldalakon futó szolgáltatásokból is" - mondta Khaled Bichara.

Jelenleg Egyiptomban igen népszerűek a külföldi híroldalak és a csevegőszobák, ahol az emberek társadalmi fenntartások nélkül érintkezhetnek egymással. Népszerű a pornográfia is, de az internetes forgalomban ennek kezdeti magas aránya folyamatosan csökken.

Tilos a pornó

A kisebb lélekszámú, de gazdagabb Szaúd-Arábiával és Egyesült Arab Emirátusokkal szemben Egyiptom nem próbálja megregulázni az internetet. De a titkosszolgálat figyeli a csevegőszobákat és már zértak be weboldalakat, melyeket erkölcstelennek vagy a vallásra illetve az államra veszélyesnek ítéltek. Néhány embert interneten hirdetett prostitúcióért le is tartóztattak.

Ezen esetek többségében a tartalmat tároló vállalkozás értesítette a rendőrséget, mivel konszenzus van az ilyen ügyekben, és senki nem kívánja rontani az üzleti hírnevét ilyen tartalmak miatt - állította Hossam Saleh.