Edina
-12 °C
-3 °C

A magyarok 18 százaléka internetezik

2003.11.12. 08:52
Magyarországon a 15 éves és idősebb felnőtt lakosság 18 százaléka, mintegy másfél millió ember szokott évente legalább egyszer internetezni, derült ki a GfK Piackutató Intézet októberi nemzetközi felméréséből. Hazánk csak akkor éri el 2006-2007-re a harminc százalékos arányt, ha tovább csökken a netezés költsége.
A magyar internetezők száma idén tavasz óta három százalékkal nőtt, de még mindig lényegesen elmaradunk az uniós átlagtól, sőt, Magyarország a csatlakozó országok között is sereghajtó. Szakemberek számításai szerint Magyarországon a netezők aránya 2006-2007-re éri majd el a 30 százalékot, amihez azonban szükség van az internetezés díjainak, költségeinek további csökkentésére. Hozzáteszik, hogy az idei év e tekintetben áttörést hozott, hiszen a költségek a tavalyihoz képest már jelentősen mérséklődtek.

Mindenki megelőz minket

Az internet-használat éllovasa Közép- és Kelet-Európában továbbra is Szlovénia, ahol az 1,6 milliós 15 éves és idősebb lakosság 50 százaléka internetezik. Ez az arány fél évvel korábban még csak 40 százalékot tett ki. A régióban Szlovénia után Csehország következik: a 8,7 millió cseh felnőttből minden harmadik szokott internetezni.

Magyarországot a csatlakozó országok mindegyike megelőzi ebben a tekintetben. Szlovákiában például 27 százalék a világhálót használók aránya, Lengyelországban pedig 20 százalék.

Utolérhetetlen élmezőny

A felmérés alapján az európai élbolyt Finnország, Dánia és Svédország alkotja, ahol az internetezők lakossághoz viszonyított aránya 72, 71, illetve 70 százalék. Mindhárom államban nőtt a netezők száma az idén tavasszal elvégzett felmérés óta 3-4 százalékponttal, így októberre megelőzték nemcsak a többi EU-tagállamot, de az Egyesült Államokat is, ahol a lakosság 69 százalék szörfözik a világhálón.

A GfK adatai szerint Hollandiában volt a legnagyobb a növekedés tavasz óta: 53 százalékról 65 százalékra. Ugyancsak 60 százalék feletti a netezők aránya Norvégiában, ám ott a bővülés a fél évvel korábbihoz képest csak 3 százalékpont.

Ausztriában és Németországban egyaránt 53 százalékra teszik a kutatók az internetet használók arányát, a növekedés mindkét országban 3 százalékpontos tavasz óta.

A felmérés szerint 40 százalék körüli az arány Belgiumban, Nagy-Britanniában, és Franciaországban. Utóbbi államban a hálón szörfözők száma jelentősen gyarapodott tavasz óta: 8 százalékponttal 41 százalékra emelkedett. Írországban 4 százalékponttal októberre 40 százalékra nőtt a netezők aránya.

A déli uniós országokban 30 százalék alatti arányt mértek: Spanyolországban a felnőtt lakosság 27, Görögországban 26, míg Portugáliában 24 százaléka internetezik. Olaszországban 33 százalék az arány, tavasz óta nem változott.